Vijf tips voor WordPress beginners bij Versio

Gewijzigd op Vr, 18 Aug, 2023 om 12:13 PM

Een WordPress website starten hoeft niet ingewikkeld te zijn. Er zijn een aantal stappen waar je rekening mee kunt houden om goed van start te gaan. Je leest ze in dit artikel.

Inhoudsopgave

1. Kies het juiste hostingpakket
  2. WordPress installeren
  3. Beveilig je website
  4. De websitestructuur instellen
  5. Een thema en plugins installeren

1. Kies het juiste hostingpakket

De eerste stap bij het maken van een website met WordPress is het kiezen van het juiste hostingpakket. Doordat WordPress websites vaak gebruik maken van een of meerdere plugins, kunnen deze websites langzamer worden. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Het is belangrijk dat het hostingpakket past bij de vereisten van het WordPress CMS en dat het aansluit bij het verwachte verkeer op jouw website.

Al onze hostingpakketten maken gebruik van servers die zijn geoptimaliseerd voor het WordPress CMS. Dit doen we onder andere door onze servers te voorzien van extra RAM geheugen en rekenvermogen. Daarnaast zorgen we dat er minder websites per server gehost worden, waardoor je website sneller kan laden.

2. WordPress installeren

Wanneer je een domeinnaam en hostingpakket hebt aangeschaft, kun je het WordPress CMS installeren. Je kunt WordPress installeren via Installatron of Softaculous. We hebben handleidingen gemaakt voor de installatieprocedure voor Installatron, en een applicatie installeren met Softaculous

3. Beveilig je website

Het is belangrijk je website goed te beveiligen. Een beveiligde verbinding is volgens de AVG zelfs verplicht wanneer bezoekers persoonsgegevens invullen op jouw website. Je kunt je website beveiligen met een SSL certificaat. Een SSL certificaat beveiligt de verbinding tussen jouw website en jouw bezoekers. Hierdoor is de datastroom niet leesbaar voor anderen.

4. De websitestructuur instellen

De volgende stap is de websitestructuur instellen. Dit kun je doen door in het linkermenu naar pages te gaan. Hier klik je op add new. In onderstaande stappenplannen leggen we je uit hoe je een homepage, pagina en subpagina aanmaakt.

Een homepage aanmaken

Het is handig om te starten met de homepage. Je stelt de homepage in met de volgende stappen:

• Stap 1: Voeg bij add title de titel toe van jouw homepagina. Klik vervolgens op publish om de wijzigingen op te slaan.
  • Stap 2: Klik vervolgens in het linkermenu op settings en vervolgens op reading. Hier stel je in dat de homepage die je zojuist hebt aangemaakt op de homepage van jouw website hoort te staan. Klik hiervoor op a static page en selecteer bij homepage de pagina die je in stap 1 hebt aangemaakt.

Een pagina en een subpagina aanmaken

De volgende stap is het aanmaken van pagina’s en subpagina’s. Dit doe je wederom via pages en door te klikken op add new.

• Stap 1: Voeg bij add title de titel toe van jouw pagina. Klik op publish om de pagina op te slaan. Deze stap herhaal je voor het aanmaken van een subpagina. Let op: ga eerst naar stap 2 voordat je op publish klikt bij het aanmaken van een subpagina.
  • Stap 2: Rechtsonder zie je het kopje parent page staan. Hier kun je aangeven onder welke pagina deze subpagina dient te vallen. Klik op publish om je wijzigingen op te slaan.

5. Een thema en plugins installeren

Er zijn duizenden thema’s en plugins die je kunt installeren op jouw WordPress website. Een WordPress thema geeft je alle stijlelementen die aan de voorkant van je website zichtbaar zijn. Een thema bepaalt dus het uiterlijk en de stijl van jouw website. Er zijn zowel gratis als betaalde thema’s beschikbaar. Thema’s bevatten onder andere het algemene design van je website, het lettertype en een kleurenpalet.

Met een plugin kun je extra functies toevoegen aan je WordPress website. Enkele populaire plugins zijn Yoast (SEO optimalisatie), WooCommerce (e-commerce oplossing) en Imagify (afbeeldingoptimalisatie). Er zijn zowel gratis als betaalde plugins beschikbaar. Let er wel op dat plugins jouw WordPress website langzamer kunnen maken. Installeer daarom alleen de plugins die je daadwerkelijk nodig hebt.

Veel succes met het starten van jouw WordPress website!