Hoe installeer ik een applicatie via Softaculous bij Versio

Gewijzigd op Di, 15 Aug, 2023 om 11:36 AM

Webhosting- en reseller hostingpakketten zijn voorzien van DirectAdmin en Softaculous. Softaculous is een onderdeel van DirectAdmin. Hiermee kun je met een paar klikken een websitescript installeren, zonder technische kennis.

Het installeren van een applicatie via Softaculous

Voordat je een script kunt installeren, is het belangrijk dat het domein waarop je de website wilt installeren is gekoppeld aan een webhosting pakket. Het domein dient online gevonden te kunnen worden met een standaardpagina met de tekst “welcome to the home of jouwdomeinnaam.nl”. Vervolgens kun je verder met de installatie van de gewenste applicatie.

In dit voorbeeld laten we je zien hoe je WordPress kunt installeren op een domeinnaam. Deze instructie kun je ook gebruiken wanneer je Joomla, Magento of een van de vele andere applicaties wilt installeren.

Stap 1: Login op DirectAdmin.

Stap 2: Klik je domeinnaam aan wanneer je meerdere domeinnamen aan dit hostingpakket hebt gekoppeld. Wanneer je maar één domeinnaam hebt gekoppeld wordt direct de hoofdpagina van DirectAdmin weergeven en kun je deze stap overslaan.

Stap 3: Onderaan de pagina vind je onder Advanced features de knop Softaculous Auto Installer. Klik op de link om Softaculous te openen.

Stap 4: Op deze pagina vind je alle applicaties die je kunt installeren. Klik op WordPress en druk op Install.

Stap 5: Nu kun je de installatie instellen. Je ziet hier het volgende:

Afhankelijk van de gekozen applicatie kunnen de instellingen van de installatie afwijken. Voor WordPress zie je de volgende onderwerpen:

• Choose protocol: Dit kun je standaard laten staan op http:// of http://www. Indien er al een SSL certificaat is geïnstalleerd kun je kiezen voor https://. Let op: zonder dat er daadwerkelijk een SSL certificaat vooraf is geïnstalleerd kun je geen installatie op https uitvoeren.
  • Choose domain: Hier selecteer je het domein waarop je WordPress wilt installeren.
  • In directory: Indien je WordPress niet op het hoofddomein, maar in een map wilt installeren (bijvoorbeeld mijndomeinnaam.nl/blog) dan vul je hier blog in. Wanneer je WordPress wil installeren op het hoofddomein laat je dit veld leeg. Het is aan te raden te kiezen voor de laatste versie aangezien deze het meest recent is.
  • Site name: Hier vul je een naam in voor de WordPress website.
  • Site description: Hier vul je een omschrijving in voor de WordPress website.
  • Enable multisite (WPMU): Deze functie laat je leeg. Wanneer je dezelfde WordPress voor meerdere domeinnamen wilt gebruiken kun je dit wel inschakelen.
  • Admin account: Hier vul je de gegevens in waarmee je wilt inloggen op de WordPress website.
  • Language: Selecteer hier de taal van je WordPress installatie.
  • Select plugins: Hier kun je extra plugins selecteren waarmee je extra opties krijgt binnen de WordPress website.
  • Advanced options: Deze instellingen hoef je niet te wijzigen. Hier kun je bijvoorbeeld de databasenaam of databaseprefix instellen. Indien gewenst, kun je hier ook instellen dat WordPress automatisch wordt geupdate.

Stap 6: Klik op Install. De installatie zal worden uitgevoerd.

Stap 7: De installatie is voltooid en de applicatie wordt weergegeven in het overzicht all installations. Door op je domeinnaam te klikken wordt de website geopend. Klik vervolgens op de wp-admin link om de WordPress admin pagina te openen.