Optimaliseer de afbeeldingen op je website bij Versio

Gewijzigd op Tue, 15 Aug 2023 om 09:19 AM

Je wilt graag goede afbeeldingen op je website. Maar je wilt ook dat je site snel laadt. Daarvoor moeten de plaatjes op je site niet te groot zijn. Hoe zorg je voor handzame afbeeldingen zonder dat de kwaliteit eronder lijdt?

Plaatjes op websites zijn vaak flinke bestanden. Zo is een foto die je van je camera uploadt al snel een paar megabyte groot. Hoe groter de bestanden, hoe langer het duurt om ze te laden. Ondanks de luxe van snelle webhosting kan het voor bezoekers toch net te lang duren om de plaatjes te laden, waardoor ze misschien afhaken. Bovendien stelt Google websites die te traag laden, onder meer door te grote afbeeldingen, achter in de zoekresultaten. Zonde natuurlijk.

Als vuistregel kun je aanhouden dat je iedere afbeelding boven 500 kilobyte (kB) kleiner moet zien te maken. Gelukkig kun je op verschillende manieren je afbeeldingen kleiner maken zonder dat de kwaliteit zichtbaar slechter wordt.

Inhoudsopgave

Gebruik plugins

Voor de meest gebruikte CMS-en zijn plugins te downloaden die je afbeeldingen optimaliseren door ze automatisch te comprimeren (kleiner maken) en de kleine variant voor je website te gebruiken. De bekendste zijn reSmush.it en EWWW Image Optimizer. Deze plugins kunnen ook van alle plaatjes die al in je mediabibliotheek staan een kleinere versie uploaden. Voor Joomla! is Image Recycle een goede kandidaat.

Software voor afbeeldingen

Wanneer je een enkele keer een plaatje moet optimaliseren, heb je misschien geen zin om een plugin te installeren. Gebruik je Photoshop, dan heb je de optie een afbeelding op te slaan voor het web. Hij wordt dan automatisch in een handzaam formaat bewaard. Ook programma's als IrfanView en Pixelmator bieden zo'n optie. Handig, zo maak je letterlijk met één druk op de knop je afbeeldingen geschikt om te uploaden.

Tools op het web

Op internet vind je ook allerlei gratis tools om je afbeeldingen kleiner te maken. Ze werken allemaal ongeveer op dezelfde manier: je sleept of uploadt de afbeelding en de tool gaat hem comprimeren. Bij een tool als Reduce Images kun je de gewenste breedte en hoogte of het percentage kwaliteitsverlies instellen. TinyPNG.com is niet alleen geschikt voor PNG-bestanden maar ook voor JPEG. Zonder verdere vragen verkleint het je bestand flink waarbij je nauwelijks ziet dat de kwaliteit minder is. Wil je graag een Nederlandstalige site, dan kun je terecht bij Fotoverkleinen.nl.

Goede hosting is dus niet het enige dat de laadtijd van je website beïnvloedt. Kijk ook eens naar de grootte van je afbeeldingen.