Alles over webhosting bij Versio

Gewijzigd op Mon, 14 Aug 2023 om 02:13 PM

Bij webhosting wordt een server gebruikt om de bestanden op te slaan en te leveren aan gebruikers die de website bezoeken via het internet. Versio biedt verschillende webhosting pakketten aan die zijn afgestemd op verschillende behoeften. Zo kunt je bijvoorbeeld kiezen voor shared hosting, waarbij je serverruimte deelt met andere gebruikers, of voor een eigen dedicated server, waarbij je volledige controle hebt over de server en alle resources. We leggen in dit blog uit welke verschillende hostingpakketten er zijn en welke passen bij jouw persoonlijke blog, een zakelijke website of een e-commerce shop.

Inhoudsopgave

Webhosting: betekenis en functie

Stel, je hebt een website gemaakt, bijvoorbeeld in de vorm van een webshop of blog, en een domeinnaam geregistreerd. Wat is dan de volgende stap? Hoe kan iemand je website bezoeken? Daarvoor heb je webhosting nodig. Maar wat is de betekenis van webhosting? Dit betekent dat je een stukje opslag, rekenkracht en geheugen van een server huurt, een grote computer in een datacenter met een constante verbinding met het internet. Je kunt je website en alle bijbehorende bestanden uploaden op deze server, zodat anderen je website kunnen bezoeken door de domeinnaam in te voeren in de browser.

Je kunt deze server ook gebruiken om te e-mailen vanuit je eigen domeinnaam. De webhost, of hostingprovider, is in veel gevallen verantwoordelijk voor het onderhoud en updaten van de server.

Soorten hosting

Er bestaan verschillende vormen van webhosting. Iedere website is verschillend en heeft daarom andere eisen. Denk aan de vormgeving, grootte, technische eisen en het aantal bezoekers van de website. Versio biedt verschillende typen hosting aan. Hieronder gaan we dieper in op de belangrijkste kenmerken.

1. Shared hosting

Shared hosting is de meest voorkomende vorm van webhosting. Bij shared hosting deel je een server, een grote computer, met andere gebruikers. De capaciteit hiervan wordt via shared hosting verspreid over meerdere accounts. Deze vorm van hosting is het meest geschikt voor kleinere websites met een beperkte bandbreedte. De prijs is hier waarschijnlijk het meest interessante voordeel, het is namelijk een van de goedkopere vormen van webhosting. Je hebt de keuze uit verschillende pakketten, die je later eventueel kunt uitbreiden, mocht dit nodig blijken. In het verleden leidde het delen van een server wel eens tot problemen vanwege drukte, maar hier hebben we inmiddels passende oplossingen voor.

2. Reseller hosting

Reseller hosting biedt je de mogelijkheid om meerdere gebruikers aan te maken. Zo kun je bijvoorbeeld zelf webhosting verkopen aan anderen onder je eigen naam. Dit is ideaal voor onder andere zzp’ers, webdesigners en marketingbureaus. Jij beheert hierbij de data van jou en eventuele klanten. Je kunt ook zelf meerdere websites hosten.

Een reseller pakket biedt meer controle en is 100% white label. Klanten vinden nergens een verwijzing naar de Versio. Deze hosting is zowel geschikt voor kleine als grote ondernemingen. Ook hier geldt dat de hostingprovider verantwoordelijk is voor het onderhouden en updaten van de server.

3. VPS hosting

VPS staat voor Virtual Private Server. Een mooie manier om dit uit te leggen, is door de server te vergelijken met een flatgebouw, opgedeeld in appartementen. Elke VPS heeft een eigen toegang en is zelfstandig. Je hebt een volledig eigen "appartement" tot je beschikking, waarin je kunt doen wat je wilt.

Deze oplossing biedt uitkomst voor grotere websites met veel bezoekers, maar ook als je specifieke technische wensen hebt of zelf hosting wilt aanbieden. Als je bijvoorbeeld bepaalde software wilt gebruiken, zoals Ubuntu, CentOS of Magento, is VPS hosting ideaal. Je hoeft een VPS met niemand te delen en je kunt zelf bepalen hoe je de server inricht. Met een VPS ben je niet afhankelijk van eventuele drukte van andere websites. Dit betekent echter ook dat je zelf verantwoordelijk bent voor het beheren, updaten en beschermen van de VPS. Kortom, met een eigen VPS heb je volledige vrijheid.

4. WordPress hosting

Dit type webhosting is speciaal geoptimaliseerd voor WordPress. WordPress is te gebruiken op alle typen webhosting, maar met deze vorm van hosting weet je zeker dat de server er perfect bij past. WordPress is een CMS, een content mangement systeem. Het grootste voordeel van dit CMS is dat er enorm veel plugins beschikbaar zijn. Hierdoor kun je jouw website gemakkelijk omzetten in een webshop. WordPress hosting is daarom ideaal als je een webshop wilt starten. Deze plugins kunnen er soms voor zorgen dat je website langzamer wordt. Gelukkig is deze server speciaal voor WordPress geoptimaliseerd, zodat je zeker weet dat je website de hoogste snelheid heeft.

5. Magento hosting

Wil je graag een van de populairste webshopsystemen gebruiken, namelijk Magento? Kies dan voor Magento hosting. Net als bij WordPress hosting, geldt hier dat de server speciaal geoptimaliseerd is voor het CMS Magento. Hierdoor kun je zonder problemen alle mogelijkheden van Magento gebruiken. Deze vorm van hosting geeft je een goede basis om je webshop mee te starten. Het gebruiksvriendelijke platform van Magento biedt onder andere de volgende functionaliteiten: voorraadbeheer, marketing, facturatie, online betaalkoppelingen en nog veel meer!

Wat is een webhosting pakket?

Hierboven benoemden we vijf typen webhosting. Hierbij heb je de keuze uit verschillende pakketten. Een webhosting pakket omvat diverse diensten die gezamenlijk worden aangeboden. Webhosting pakketten zijn er in vele soorten en maten. Welk pakket jij nodig hebt, hangt af van de behoeften en wensen die bij jouw website horen. Over het algemeen geldt: hoe duurder het pakket, hoe meer functies zijn inbegrepen. Op deze manier is er altijd wel een pakket dat aan jouw behoeften en budget voldoet. En kom je er niet uit? Dan mag je altijd contact opnemen met ons supportteam.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een webhost?

Als ondernemer of website-eigenaar wil je natuurlijk het allerbeste voor je klanten en je website. Daarom is het belangrijk een betrouwbare webhosting partner te kiezen. Bij het aanschaffen van een hostingpakket, is het verstandig om op de volgende dingen te letten: de prijs en eventuele bijkomende kosten, ondersteuning van CMS-systemen, locatie van de server, backups, klantenservice, domeinen-limiet, data en gebruikers, stabiliteit en looptijd.

Bij Versio kun je terecht voor een betrouwbaar en gebruiksvriendelijk webhosting platform. Al onze servers staan in een high availability cloud. Hierdoor kunnen we betere snelheden en uptimes garanderen. Als er technische problemen zijn met een server, zullen andere servers dit opvangen. Zo heb je nooit last van downtime. Bovendien houden we de drukte in de gaten op de servers en passen we, indien nodig, het vermogen aan. Dit noemen we workload balancing.