Het verschil tussen shared hosting en VPS bij Versio

Gewijzigd op Mon, 21 Aug 2023 om 10:48 AM

Wil je een website starten? Dan heb je hosting nodig. Maar welke vorm van hosting past het beste bij jouw website? shared hosting en VPS hosting zijn twee verschillende hosting oplossingen met hun eigen voordelen. Shared hosting is een voordelige oplossing voor websites met lagere verkeersaantallen. VPS-hosting is de betere optie voor websites met hoge verkeersaantallen, en biedt meer vrijheid.

We gaan hieronder dieper in op de verschillen tussen deze twee hosting oplossingen. We bespreken ook de voor- en nadelen van deze twee oplossingen. Om je te helpen bij het kiezen van het juiste hostingpakket nemen we je in dit artikel mee in de verschillen tussen beiden. Op basis hiervan krijg je een beter idee van wat de beste keuze is voor jou.

Inhoudsopgave

Wat zijn de verschillen Shared hosting en VPS-hosting?

Welke vorm van hosting het beste bij jouw website past hangt van een aantal factoren af. Voordat we verder gaan leggen we je eerst uit hoe beiden vormen van hosting werken.

Shared hosting is de populairste vorm van webhosting. Wanneer je een shared hostingpakket aanschaft, deel je de server met andere gebruikers. Dit betekent dat alle gebruikers invloed hebben op deze server. Wanneer een gebruiker bijvoorbeeld een website host die veel van de server vraagt, kan dat invloed hebben op de overige websites die op deze server staan. Alle gebruikers maken namelijk tegelijkertijd gebruik van de capaciteit van de server. Afhankelijk van het pakket dat je kiest, is shared hosting geschikt voor een kleine tot middelgrote website of webshop.

VPS staat voor Virtual Private Server. Met een VPS krijg je een eigen privé server die je met niemand anders hoeft te delen. Een groot voordeel is dat je daarom geen hinder ondervindt van andere gebruikers. Je kunt alle capaciteit van de server gebruiken voor jouw eigen website of webshop. Het is ook mogelijk om meerdere eigen websites op jouw VPS server te hosten. Een VPS is geschikt voor een veeleisende, grote website of webshop.

Hoe kies je het geschikte hostingpakket?

Er zijn een aantal factoren die je langs kunt gaan wanneer je de keuze gaat maken tussen shared hosting of VPS hosting. Hieronder lees je 3 belangrijke factoren die jouw keuze kunnen beïnvloeden.

Factor 1: De website grootte

Ten eerste de grootte van je website. Doordat je bij shared hosting de server deelt met andere gebruikers, is deze vorm van hosting met name geschikt voor een kleine tot middelgrote website. Er zijn verschillende shared hostingpakketten waaruit je kunt kiezen, afhankelijk van de grootte van jouw website. Naarmate jouw website groter wordt, kun je kiezen voor een groter shared hostingpakket. Op deze manier groeit het pakket met je website mee.

Wil je een grote website of webshop starten? Dan heb je meer opslagruimte en rekenkracht nodig. In dat geval kies je voor VPS hosting. Het kan ook zijn dat je jouw website bent begonnen op een shared hostingpakket, maar dat je inmiddels tegen de limieten aanloopt. Je kunt dan jouw website overzetten van een shared hostingpakket naar een VPS. Hier gaan we later verder op in.

Factor 2: Traffic

Een andere belangrijke factor bij het kiezen van het geschikte hostingpakket is de traffic die je naar je website verwacht. Wanneer je niet enorm veel bezoekers naar je website verwacht, dan is shared hosting geschikt voor jouw website.

Verwacht je daarentegen veel bezoekers naar je website? Of verwacht je grote piekmomenten waarop veel bezoekers tegelijk naar jouw website komen? Dan is het verstandig voor VPS hosting te kiezen. Met een VPS zorg je dat jouw website snel en stabiel blijft, ook tijdens drukke momenten.

Factor 3: Technische kennis

Bij een shared hostingpakket wordt het technische onderhoud aan de server verricht door jouw hostingprovider. Je hoeft je geen zorgen te maken over de server. Technische kennis is niet nodig en je kunt je helemaal focussen op het maken van je eigen website of webshop.

Bij een VPS verricht je dit technische onderhoud zelf. Je hebt zelf de volledige controle over de inrichting van jouw VPS. Zo kun je zelf jouw besturingssysteem kiezen, terwijl dit bij een shared hostingpakket niet mogelijk is. Dit geeft je een stuk meer vrijheid. Voor een VPS is dus wel technische kennis vereist. Wil je toch graag support ondersteuning bij jouw VPS? Vink dan supportcontract aan tijdens het bestellen van jouw VPS. Zo hoeft een VPS helemaal niet ingewikkeld te zijn. Wanneer je gebruikmaakt van het supportcontract, zetten wij op aanvraag kosteloos jouw website over van jouw shared hostingpakket naar een VPS pakket.

Shared hosting of VPS-hosting

Heb je naar aanleiding van dit artikel een keuze kunnen maken tussen Shared hosting of VPS-hosting? Een webhostingpakket kopen bij Versio is erg eenvoudig. Voor iedere website is een passend pakket beschikbaar.

Je kunt kiezen uit verschillende pakketten met verschillende functies, waaronder ondersteuning voor databases en applicaties. Als je een pakket hebt geselecteerd en aangeschaft, kun je meteen aan de slag met het bouwen, configureren en beheren van jouw website.

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen of kunnen wij je helpen bij het kiezen van het beste hostingpakket voor jouw website? Neem dan contact op met ons supportteam.