Backups en snapshots op een VPS herstellen bij Versio

Gewijzigd op Wo, 6 Nov om 4:41 PM

Je kunt de data op jouw VPS beschermen met een backup of een snapshot. Hiermee zorg je dat je in geval van nood een oude situatie kunt herstellen en data terughalen. In dit artikel vertellen we je er meer over.


Inhoudsopgave


Backups

Back-ups zijn simpelweg onmisbaar. Het handmatig herstellen van je VPS is namelijk onbegonnen werk. Een tekstbestand waar je net mee aan de slag was, krijg je misschien weer in min of meer de oude staat. Echter, de inhoud van je database of familiefoto's krijg je onmogelijk terug zonder een back-up.


Niet alleen bij menselijke fouten zijn back-ups belangrijk. Er kan ook een probleem optreden met de onderliggende hardware, ransomware dat de data corrupt maakt of reguliere werkzaamheden die per ongeluk fout gaan. Bij dit soort onverwachte problemen wil je de zekerheid hebben dat je gegevens nog veilig staan in een back-up.


Om losse bestanden of mappen makkelijk terug te zetten gebruik je een back-up op bestandsniveau. Dit soort back-ups regel je zelf, zodat je zelf kunt bepalen wat belangrijk is. Daarnaast heb je back-ups op het niveau van de VPS. Daarmee zet je een complete machine terug. Dat regel je niet zelf, maar neem je als dienst af van je provider. Die zorgt verder dat dit automatisch verloopt.


Snapshots

De update of installatie van een applicatie leidt soms tot problemen. Je wil dan graag terug naar de oude situatie. Het terugzetten van een back-up verloopt traag en bovendien is je VPS tijdelijk onbruikbaar. Dit is nodig om de data uit de back-up over te zetten. Zodra de back-up overgezet is op de VPS, wordt deze weer ingeschakeld. Een snapshot werkt juist snel en de VPS blijft tussendoor functioneren.


Het idee van een snapshot is dat je deze gebruikt voordat je belangrijke wijzigingen aanbrengt aan je VPS. Met de snapshot leg je een momentopname van je systeem vast. Als bijvoorbeeld de upgrade om het besturingssysteem van je VPS naar de nieuwste versie te brengen mislukt, kan je door middel van een snapshot de VPS terugzetten naar het moment voor de upgrade. Snapshots kan je snel op ieder willekeurig moment nemen, wat ze ook uitermate geschikt maken om een nieuwe configuratie van je VPS te testen.


Belangrijk 

Back-ups bevatten al je data, waaronder mogelijk ook privacygevoelige informatie of inloggegevens. Daarom moet je de back-up op een veilige manier bewaren. Door back-ups versleuteld op te slaan wordt voorkomen dat anderen deze gegevens kunnen achterhalen. Verder moet zeker zijn dat de data van je back-up tijdens het versturen over netwerkverbindingen niet zomaar door anderen gelezen kan worden. Dit krijg je voor elkaar door het dataverkeer met encryptie te beveiligen.


Omdat je back-ups juist nodig hebt in geval van onverwachte problemen op je VPS, moet je ervan op aan kunnen dat je back-ups altijd beschikbaar zijn. Om die reden is de locatie van je back-ups erg belangrijk. Controleer dus altijd waar jouw back-ups opgeslagen worden.


Hoe vaak je back-ups moet maken, hangt helemaal af van de aard van je data. Als je bijvoorbeeld maar af en toe op een blog publiceert, heb je aan een wekelijkse of misschien zelfs maandelijkse back-up genoeg. Als je echter bestanden hebt waar gebruikers iedere dag aan werken, dan is een dagelijkse back-up nodig. Welke frequentie je ook kiest voor de back-ups, zorg dat dit een geautomatiseerd proces is. Alleen dan heb je de garantie dat je data daadwerkelijk veiliggesteld worden.


Snapshots gebruiken

Snapshots gebruik je om terug te vallen op de oude toestand, mochten zelfgemaakte aanpassingen aan je VPS niet correct zijn. Zo'n snapshot wordt echter niet automatisch aangemaakt, dat moet je zelf doen. Gelukkig gaat dat makkelijk en snel. Je geeft namelijk niet veel meer dan een seintje om vanaf het moment van de snapshot de veranderingen bij te houden. Net als bij back-ups kun je meerdere snapshots na elkaar maken. Op die manier markeer je verschillende momenten van je VPS. Hier kunnen mogelijk extra kosten aan verbonden zijn.


Als een snapshot niet meer nodig is, verwijder je hem simpelweg. Alle veranderingen worden dan met de snapshot samengevoegd tot de nieuwe toestand van je systeem. Als er veel veranderd is sinds de snapshot, duurt dat weliswaar enige tijd, maar je kunt gewoon blijven doorwerken.


Meteen aan de slag

Je hoopt back-ups of snapshots nooit nodig te hebben. Echter, voor het terughalen van belangrijke bestanden zijn ze cruciaal. Daarom raden we altijd aan om back-ups te laten maken door ons. Wij bieden een back-up service op hypervisor niveau aan die binnen ons VPS platform zelf worden aangemaakt.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren