De beste CMS-systemen voor jouw webshop bij Versio

Gewijzigd op Wo, 16 Aug, 2023 om 10:42 AM

Start je binnenkort een webshop? Dan maak je ook een keuze voor een CMS (content management systeem). Of misschien ben je al wat verder en toe aan een volgende stap met de shop en CMS-systeem. Bijvoorbeeld omdat je je webshop wilt opschalen. Er zijn veel aanbieders van CMS-platforms op de markt. De vraag is welk platform voor jou het beste is. Dit artikel helpt je op weg om de beste keuze te maken. Een keuze waar je de komende jaren mee vooruit kunt.


Inhoudsopgave


Wat doet een CMS voor je webshop?

Een CMS is een softwaretoepassing waarmee je zo eenvoudig mogelijk zelf de inhoud van de website kan beheren, zonder dat je daar technische kennis voor nodig hebt. Een CMS maakt het beheren van jouw webshop makkelijker. Je kunt meerdere personen toestemming geven om de inhoud van je site en shop bij te houden. Zo zorgt een CMS voor overzicht, controle en helpt het bij het onderhoud van websites en webshops.


Met een CMS kun je zonder verstand van code of programmeren een nieuwe website maken en daar teksten en beelden op plaatsen. Met thema’s en plug-ins kun je jouw website precies vormgeven zoals jij dit graag wilt en functies toevoegen die het standaard CMS niet heeft. Denk daarbij aan beveiliging, contactformulieren of iDeal-betalingen. Het kiezen van een CMS is belangrijk. Kies je namelijk voor een bepaald systeem, dan kan het lastig zijn om dit later nog te veranderen. Bovendien kan het een hoop tijd, geld en moeite schelen als je direct de juiste keuze maakt. Eerst even gluren bij de buren? Met WhatRuns in je browser zie je welk systeem en welke functionaliteiten je concurrenten gebruiken.


Welk CMS werkt het beste voor jouw webshop?

Wil je een webshop beginnen of veranderen van CMS-Systeem? Dan kun je kiezen uit een aantal populaire CMS-platforms. Welke voor jou het beste is, hangt af van een aantal factoren. Bijvoorbeeld van de omvang van je webshop. Van het aantal tools dat je nodig hebt. En van de technische kennis die je hebt om het platform te onderhouden en uit te breiden.


Het is dus handig om voor jezelf een overzicht te maken van de zaken die voor jou het belangrijkst zijn en hoe de diverse CMS-systemen daarop scoren. Online vind je allerlei tests, vergelijkingen en reviews. Daarmee kun je snel zien wat voor jou de beste keuze is.


Waar let je op bij het kiezen van een CMS?

Een aantal vragen die je kunt meenemen bij de beoordeling van CMS-systemen:


  • Is het eenvoudig te installeren?
  • Is het gemakkelijk in gebruik?
  • Wat zijn de uitbreidingsmogelijkheden?
  • Hoe vaak zijn er updates en onderhoudswerkzaamheden nodig?
  • Is het goed beveiligd?
  • Ben ik eigenaar of is het een licentie?
  • Hoe flexibel is het systeem?
  • Wat zijn de kosten?


Populaire platforms

Waarschijnlijk ben je ze weleens tegengekomen: Shopify, Magento, Drupal en WooCommerce. Vier van de populairste platforms op de markt.


WooCommerce, een plugin van WordPress, is het meest geschikt voor start-ups, scale-ups en de grotere webshops. Gelet op de features is Shopify geschikt voor beginnende zzp’ers en start-ups. Drupal is ideaal voor grote webshops met veel traffic. En Magento voor grote (B2B) bedrijven.


Shopify is makkelijk in gebruik, maar minder flexibel. Magento en Drupal bieden juist een enorme flexibiliteit, maar minder gebruiksgemak. WooCommerce heeft het beste van twee werelden: flexibel en tegelijkertijd eenvoudig in gebruik.


Installatron standaard in Versio pakketten

In de Versio pakketten vind je standaard Installatron, waarmee je bijvoorbeeld WordPress heel snel kunt installeren. WordPress draait goed op onze hostingpakketten, met name op het Complete en Power pakket.


Een applicatie als WordPress, Joomla of Magento installeren via Installatron is heel eenvoudig, want met een paar klikken installeer je een websitescript, zonder technische kennis.


Voordat je een script kunt installeren, is het belangrijk dat het domein waarop je de website wilt installeren is gekoppeld aan een webhostingpakket. Het domein dient online gevonden te kunnen worden met een standaardpagina met de tekst “Welcome to the home of jouwdomeinnaam.nl”. Vervolgens kun je verder met de installatie van de gewenste applicatie.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren