Een website maken bij Versio

Gewijzigd op Do, 17 Aug, 2023 om 2:18 PM

Tegenwoordig is een website voor velen onmisbaar. Een website is het visitekaartje van bijvoorbeeld je creatieve werk of van jouw onderneming. Het wordt steeds lastiger om zaken te doen zonder een online aanwezigheid. Een website is niet alleen belangrijk voor de zakelijke markt; ook anderen kiezen voor het maken van een eigen website. Denk aan een blog of een portfolio. Wellicht wil jij ook zelf een website maken - je bent immers dit artikel aan het lezen - maar vraag je je af waar je moet beginnen bij het maken van een website. Een website beginnen kun je zo makkelijk of ingewikkeld maken als je zelf wilt. Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Hier gaan we dieper op in.


Inhoudsopgave


Het doel van je website: zakelijk of privé?

Stap één is je afvragen wat het doel is van jouw website. Wil je bijvoorbeeld naamsbekendheid genereren, wil je een webshop starten, of wil je een blog gaan beginnen? Het is altijd handig om je wensen eerst duidelijk op papier te hebben, wat gemakkelijk te doen is met een mindmap. Dit is een visueel hulpmiddel, waardoor je een goed overzicht krijgt. Het is ook een goed idee om alvast na te denken over andere zaken, zoals hoeveel informatie je wilt vermelden op jouw website. Hobbyisten en bloggers hebben vaak andere eisen dan ondernemers met een webshop. De behoeften verschillen dus per gebruiker.


Domeinnaam, extensie en registratie

Wanneer je alles hebt uitgedacht, kun je jouw domeinnaam registreren. De domeinnaam is wat een bezoeker intypt om jouw website te bereiken. Probeer je naamskeuze gemakkelijk en simpel te houden. Ellenlange domeinnamen geven een hoger risico op typfouten. Wanneer je een pakkende en duidelijke domeinnaam hebt die gemakkelijk te onthouden is, heb je al een voorsprong. Voor meer tips en inspiratie voor een goede domeinnaam, kun je dit artikel lezen. Vervolgens kies je de extensie. De keuze is hierbij uitgebreid. Je kunt kiezen voor een .nl-adres, maar er zijn nog veel meer opties. Denk aan .site, .net, .eu of .com. De laatste twee bieden vooral uitkomst als je een internationaal publiek wilt bereiken. Houd dit dus in gedachten bij het kiezen van jouw domeinnaam. Je kunt hier controleren of jouw domeinnaam nog beschikbaar is.


Webhosting

Een cruciaal onderdeel van jouw website is het webhostingpakket. Dit is de ruimte op de server. Je kunt kiezen voor shared hosting, waarbij je deze server deelt met anderen. Een privé server (VPS hosting) is echter ook een optie. Zonder webhosting komt je website niet online te staan, en kunnen bezoekers jouw website dus niet vinden. We bieden verschillende pakketten aan, waardoor er altijd een pakket tussen zit die bij jouw website past. Klik hier om meer te lezen over wat webhosting inhoudt en welk type hosting bij jou past.


Beveiliging

Het is belangrijk om jouw website goed te beveiligen. Cybercriminelen richten hun pijlen niet enkel op grote bedrijven, maar ook jouw website kan geraakt worden. Belangrijk dus om jouw website met een SSL certificaat te beveiligen. Een SSL certificaat beveiligt de verbinding tussen jouw bezoekers en de website. Google zal jouw website benadelen wanneer dit certificaat niet aanwezig is, en het wordt jouw bezoekers gemeld wanneer de verbinding niet beveiligd is. Jouw bezoekers kunnen zien dat jouw website beveiligd is door middel van de volgende kenmerken:


  • De groene adresbalk
  • De ‘s’ achter http
  • Het slotje in de browser
  • De bedrijfsnaam in de adresbalk


Zelf aan de slag met je website

Heb je nog weinig ervaring met een website maken, maar wil je hier zelf mee aan de slag? Dan is onze Sitebuilder een goede optie voor jou. Zonder veel technische kennis maak je een website in een handomdraai. Met Sitebuilder ontwerp je gemakkelijk talloze pagina’s en heb je de keuze uit 140 ontwerpen. Uiteraard kun je de stijlen aanpassen en personaliseren waar jij dat wilt. Op die manier kun je altijd een website maken die bij jou past. Bovendien zit er al een geschikt webhostingpakket in ons Sitebuilder pakket. 


Daarnaast zijn er verschillende platforms waarmee je op eenvoudige wijze een website maakt. Zo’n platform heet een contentmanagement systeem (CMS). Wordpress en Magento zijn hier een voorbeeld van. Hierbij zijn duizenden plugins beschikbaar, waarmee je extra functies kunt toevoegen, zoals een webshop of een contactformulier. Met deze platforms profiteer je van technische flexibiliteit, maar ben je wel beperkter qua creativiteit in vergelijking tot zelf code schrijven.


Beschouw je jezelf als een pro? Dan kun je natuurlijk ook zelf aan het programmeren slaan met HTML, CSS, Javascript of PHP. Dit is echter behoorlijk technisch, dus zorg wel dat je hiervoor voldoende tijd en ervaring hebt.


Lay-out en huisstijl

Hoe je ook besluit je website te maken, er valt op het gebied van design genoeg te kiezen. Kies in ieder geval voor een helder, duidelijk en eenvoudig ontwerp en houd een consistente stijl aan met kleuren die bij elkaar passen. Door een consistente stijl aan te houden kunnen anderen jou of jouw merk beter herkennen.


De inhoud van je website

Creëer content voor je website, waarbij je let op de SEO (optimalisatie voor zoekmachines). Wanneer je deze technieken juist inzet, kun je meer traffic genereren naar jouw website. Houdt er tevens rekening mee dat je website functioneert op mobiele telefoons, desktops en tablets. Wanneer je gebruik maakt van Sitebuilder, wordt je website automatisch optimaal weergegeven op alle devices.


Publicatie

Als het goed is, heb je nu een beter idee van wat er komt kijken bij het maken van je eigen website. Het hoeft niet moeilijk te zijn; maak het zo simpel of technisch als je zelf wilt. Wanneer je de stappen hierboven hebt gevolgd, ben je er klaar voor online te gaan. Hoog tijd om door te pakken en aan de slag te gaan. Welkom online!

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren