Eigen nameservers aanmaken bij Versio

Gewijzigd op Wo, 21 Feb om 3:55 PM

NS-records, ofwel "Name Servers", zijn DNS-records die vertellen waar de domeinnaam moet worden opgezocht. Ze bevatten de hostnaam en IP-adres van de nameserver waar de domeinnaam is geregistreerd. Wanneer iemand een domeinnaam invoert, bepaalt de DNS-server met behulp van de NS-records het juiste IP-adres. Wil je weten hoe je je eigen nameservers aanmaakt? In dit artikel leggen we uit hoe je dit doet. Maar eerst is het belangrijk om te weten wat een NS-record is en waarom je deze nodig hebt.


Inhoudsopgave


Wat is een NS-record precies?

Een NS-record is een type DNS-record dat wordt gebruikt om een hostnaam aan een specifieke nameserver te koppelen. Het is een essentieel onderdeel van het domeinnaamsysteem (DNS) dat is ontworpen om je te helpen bij het vinden van websites. NS-records zijn essentieel voor de verificatie van domeinnamen. Wanneer je een domein invoert in de adresbalk, wordt het NS-record gebruikt om de DNS-server te vinden waar de informatie over het domein is opgeslagen.


Deze informatie wordt gebruikt om jou door te verwijzen naar de juiste webhosting-server. NS-records kunnen ook worden gebruikt om subdomeinen te maken. Een voorbeeld hiervan is een subdomein dat wordt gebruikt voor een e-maildienst. De NS-records voor het subdomein zullen verwijzen naar de mailserver, zodat de e-mails naar de juiste locatie worden gestuurd.


Na het uitvoeren van een DNS of nameserver wijziging is er een wachttijd van maximaal 24 uur. Alle DNS en nameserver wijzigingen zijn real-time, het kan echter 24 uur duren voordat de wijziging het gehele internet over is gegaan. Hier heeft Versio geen invloed op.


Waarom heb je NS-records nodig?

NS-records zijn essentieel voor het correct configureren van een domeinnaam. Deze records stellen een verzameling servers aan die verantwoordelijk zijn voor het vertalen van een domeinnaam naar het IP-adres dat door de server wordt gebruikt. Dit betekent dat als een website wordt bezocht, de browser het NS-record raadpleegt voor het IP-adres dat nodig is om verbinding te maken met de server. Als deze records niet correct worden ingesteld, kan een website niet worden geopend.


Nameservers aanmaken

Veel resellers willen eigen nameservers aanmaken, bijvoorbeeld ns1.mijnhostingbedrijf.nl en ns2.mijnhostingbedrijf.nl. De makkelijkste manier om eigen nameservers aan te maken is hieronder beschreven.


Koppel eerst de hoofddomeinnaam via de standaard nameservers

Er zijn een aantal artikelen die je hiermee kunnen helpen indien je niet weet hoe je dit moet doen. Bekijk bijvoorbeeld eens dit artikel.


Login in DirectAdmin

Wanneer je jouw hoofddomeinnaam hebt gekoppeld, kun je inloggen in DirectAdmin. Scroll naar beneden, klik op Nameservers. Selecteer daar eerst de domeinnaam in het drop-down menu, vink Virtual aan en klik op Create.


Alle nieuwe domeinnamen die je dan wilt koppelen aan je reseller account kunnen gebruik maken van deze nameservers. Let er op dat je de nameservers van je hoofddomein niet moet wijzigen.


Eigen nameservers via A-records

Je kunt ook eigen nameservers aanmaken via de A-records van je domeinnaam. je moet dit alleen doen als je hier zelf voldoende kennis voor hebt. Je kunt via het klantenpaneel DNS beheer voor een domeinnaam aanzetten en vervolgens de records instellen naar wens.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren