Een SPF record aanmaken bij Versio

Gewijzigd op Do, 28 Mrt om 12:51 PM

Als je een domeinnaam bij Versio hebt kun je een SPF record toevoegen aan de DNS. Hiermee voorkom je dat jouw domeinnaam gebruikt wordt om spam te versturen. In dit artikel leggen we uit hoe je een SPF record aanmaakt.

Inhoudsopgave

Inleiding

Een SPF-record is een type DNS-record. Zo'n record bevat een lijst met IP-adressen. Als een domeinnaam een mail verstuurd wordt het SPF record gecheckt. Als het IP-adres van de verzender niet voorkomt in de lijst worden de mails als spam gemarkeerd.

Opbouw van een SPF

Een SPF record bestaat uit meerdere onderdelen. Hiermee wordt het beleid bepaald en de juiste gegevens gekenmerkt.

Ons SPF-record van Versio ziet er bijvoorbeeld zo uit:

v=spf1 a mx include:spf.spamexperts.axc.nl -all

Hierin is v=spf1 een verplicht onderdeel en staat voor de SPF-versie 1. De records geven aan welke bronnen gemachtigd zijn om e-mails te verzenden. Enkele veel gebruikte mechanismen zijn:

• a: verwijst naar een A-record (IPv4-adres) van het domein
  • ip4: verwijst naar een specifiek IPv4-adres
  • ip6: verwijst naar een specifiek IPv6-adres
  • mx: verwijst naar de MX-records van het domein
  • include: verwijst naar het SPF-record van een ander domein
  • all: geeft aan wat te doen met mails die niet matchen met de lijst

De ~all modifier geeft aan dat alle andere bronnen niet gemachtigd zijn om e-mails te verzenden, maar er geen hard-fail beleid wordt geïmplementeerd. Dit betekent dat deze e-mails worden gemarkeerd als mogelijk verdacht, maar niet automatisch worden afgewezen.

In het SPF-record uit ons voorbeeld staat dus aangegeven dat alles wat is toegevoegd in spf.spamexperts.axc.nl gemachtigd is om namens het domein e-mails te versturen. Hierin zijn alle uitgaande mailservers van Versio opgenomen.

Een record toevoegen in DirectAdmin

Als je een hostingpakket afneemt is er standaard een SPF-record aanwezig. Je hoeft dus in principe geen SPF-record toe te voegen. Het wijzigen of updaten van een SPF-record kan om verschillende redenen nodig zijn:

• Beveiliging - Als je merkt dat spammers valse e-mails vanuit je domein verzenden.
  • Wijzigingen - Als je overschakelt naar een nieuwe mailservice zoals Microsoft 365 of extra mailservers toevoegt. Je moet dan je SPF-record bijwerken.
  • Verbetering - Een correct geconfigureerd SPF-record kan helpen om de bezorging van mails te verbeteren.
  • Fout - Als er een fout is gemaakt bij het instellen van de SPF moet je deze corrigeren.

Het updaten van je SPF-record zorgt ervoor dat mails worden afgeleverd, het verhoogt de beveiliging en helpt om spam en phishing te voorkomen.

• In de DirectAdmin van je domein kun je onder het kopje DNS management records toevoegen en wijzigen voor je domein.

• Bij Recordtype kun je kiezen voor TXT of SPF om je SPF record toe te voegen;
  • Als je kiest voor SPF worden er extra velden getoond;
  • Je kunt gegevens zoals IPv4 of IPv6 invullen en vervolgens het SPF-record toevoegen;
  • Heb je al een uitgewerkt SPF-record dan kun je die ook via TXT toevoegen.

SPF records checken

Je kunt een SPF-record checken door gebruik te maken van een SPF-checker. De checker controleert de inhoud van het SPF-record. De SPF-checker controleert ook of de domeinnaam en het IP-adres waarmee het bericht is verzonden overeenkomen met wat er in het SPF-record staat.

Als er een verschil wordt gevonden kan het bericht worden geweigerd. De SPF-checker geeft ook informatie over de resultaten van de controle. Bijvoorbeeld of het bericht is verzonden van een geldig IP-adres.