Externe mailserver instellen (MX-record wijzigen) bij Versio

Gewijzigd op Tue, 26 Mar 2024 om 04:02 PM

Je kunt ervoor kiezen om e-mails extern af te laten leveren bij een andere e-mailprovider. Hiervoor dien je het MX-record aan te passen. Het MX-record bepaalt waar de e-mails van je domeinnaam worden afgeleverd. Je kunt het MX-record wijzigen via het klantenpaneel en via DirectAdmin. Hieronder lichten we beide opties toe.

Inhoudsopgave

MX-record aanpassen via het klantenpaneel

Als je DNS beheer uitschakelt gaan de ingestelde DNS records verloren. Na het uitschakelen kun je de nameservers weer instellen door het domein aan je hostingpakket te koppelen. Je domein blijft dan bereikbaar. Lees hier hoe dit werkt.

1. Je ziet het volgende na het aanzetten van DNS-beheer:

2. Je ziet twee MX-records. Je kunt MX-records verwijderen, toevoegen of aanpassen door de MX value aan te passen.
  3. In het vakje PR staat de prioriteit. Onder PR zie je twee getallen staan, 10 en 20. Dit is de volgorde van mailservers waar de mail afgeleverd moet worden.
  4. Reageert de mailserver met de PR waarde 10 niet, dan zal automatisch het volgende MX record geprobeerd worden.
  5. Wil je de MX records koppelen aan een IP-adres van de provider waarop de mailserver draait? Dan moet je hier eerst een A record van maken. Pas het A record mail.jouwversiodomein.nl aan naar het IP-adres van de mailserver.

NB: De overige records staan op het IP van de DNS parkeerserver. Als de website en andere records moeten doorverwijzen naar je hosting dan moet je dit IP in alle overige records aanpassen. Deze kun je vinden in het klantenpaneel onder Mijn Producten > Webhosting of reseller hosting > Overzicht > Vergrootglas voor pakket > Bekijk gegevens.

DirectAdmin

Als de domeinnaam is aangemaakt in DirectAdmin dan moet je hier een instelling wijzigen. Je moet DirectAdmin laten weten dat de e-mail van deze domeinnaam extern wordt afgeleverd. Dit doe je onder het kopje MX-records in DirectAdmin.

1. Ga naar DNS management in DirectAdmin aanzetten;
  2. Vink use local mailserver uit;
  3. De e-mail zal nu ook door de server zelf extern afgeleverd worden.

MX records aanpassen in DirectAdmin

Indien je MX-records wilt instellen via DirectAdmin dient het domein gekoppeld te zijn aan het hostingpakket, en DNS beheer uit te staan. Heb je DNS beheer nog aan staan en wil je het domein aan het hostingpakket koppelen, volg dan dit artikel. Je doet dit onder DNS Management in DirectAdmin. Als je dit niet ziet, dan volg je dit artikel.

1. Ga naar DNS Management.

2. Onder DNS Management maak je hetzelfde A record aan zoals je dat zou doen in het klantenpaneel. Let wel op dat in DirectAdmin een punt achter een record moet komen te staan als je deze voluit schrijft:

3. Verwijder hierna het oude Mail A record zodat er maar één mail.dedomeinnaam.nl bestaat. Vergeet ook niet hierna use local mailserver uit te vinken in DirectAdmin onder MX-records zoals hierboven beschreven. Als je via DirectAdmin de MX-records aanpast dan moeten de nameservers van het hostingpakket op je domeinnaam staan ingesteld.