Tip van Versio: de beste domeinnaam

Gewijzigd op Do, 24 Aug, 2023 om 10:59 AM

Je wilt een website starten en je wilt natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen deze gaan bezoeken. Dat maakt het kiezen van een goede domeinnaam erg belangrijk. Een goede domeinnaam zorgt ervoor dat je dat anderen je domeinnaam gemakkelijk onthouden en daardoor beter je website kunnen vinden.


Voordat je jouw domeinnaam registreert, zijn er een aantal punten waar je rekening mee kunt houden. Hieronder lichten we met 6 tips toe hoe jij de beste domeinnaam kiest.


Inhoudsopgave

  1. Kort en eenvoudig
  2. Herkenbaar
  3. Makkelijk uit te spreken
  4. Gebruik van een zoekwoord
  5. De juiste domeinextensie
  6. Mijn domeinnaam is bezet. Wat nu?


1. Kort en eenvoudig

Om jouw website te bezoeken moet een bezoeker de domeinnaam intypen in de adresbalk. Probeer je domeinnaam daarom kort en eenvoudig te houden. Lange, ingewikkelde domeinnamen geven een hoger risico op typefouten. Dit is zonde, want dan kan de bezoeker je website niet of lastiger bereiken. Kies daarom een krachtige domeinnaam die gemakkelijk te onthouden is.


2. Herkenbaar

Probeer een unieke domeinnaam te vinden zodat je website gemakkelijk herkend wordt en opvalt. Een unieke domeinnaam is gemakkelijk te onthouden. Denk bijvoorbeeld aan termen die passen bij de branche van je bedrijf, woordspelingen of synoniemen. Je domeinnaam is je online merknaam. In het Nederlandse Handelsregister van de Kamer van Koophandel kun je achterhalen of jouw domeinnaam al bij een bestaand bedrijf hoort.


3. Makkelijk uit te spreken

Een ander punt waar je rekening mee kunt houden, is in hoeverre de domeinnaam makkelijk uit te spreken is. Een goede domeinnaam die je makkelijk kunt uitspreken wordt beter onthouden. Hiermee voorkom je ook dat er typefouten gemaakt worden.


4. Gebruik van een zoekwoord

Het gebruiken van een zoekwoord in je domeinnaam kan erg handig zijn. Zo kan je website beter gevonden worden via Google. Met de Google Keyword Planner kun je op zoek gaan naar relevante zoekwoorden die passen bij jouw website. Je kunt gebruik maken van Google Trends om in kaart te brengen welke zoekopdrachten populair zijn in Google. Wanneer je relevante zoekwoorden hebt gevonden, kun je deze eventueel verwerken in je domeinnaam.


5. De juiste domeinextensie

Bij het kiezen van een domeinnaam heb je de keuze uit verschillende extensies. Dit is het gedeelte achter de ‘punt’. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een .nl-adres of een .com-adres. Denk goed na welke extensie het beste bij jouw website past.


Tenzij je website gebouwd is voor een bepaald doel, bijvoorbeeld informatief, technisch of non-profit, is het aan te raden voor een .com extensie te kiezen. De .com extensie is één van de bestverkochte domeinnamen. Veel mensen proberen namelijk automatisch ‘.com’ aan het einde van een domeinnaam wanneer zij deze intypen in de zoekbalk van een browser. Dit is daarentegen ook de meest gebruikte extensie, maar liefst 51% van alle websites gebruikt de .com extensie. Houdt er wel rekening mee dat .com extensies voornamelijk worden gebruikt door bedrijven die een internationaal karakter hebben. Is jouw website gefocust op een specifiek land? Dan kun je beter de extensie van dit land gebruiken. In Nederland is dit de .nl extensie.


6. Mijn domeinnaam is bezet. Wat nu?

Je hebt de perfecte domeinnaam bedacht, maar dan blijkt het dat deze al geregistreerd is. Je kunt achterhalen of een domeinnaam nog vrij is in onze domeinnaamcheck. Gelukkig zijn er manieren om toch de eigenaar te worden van dit domein. In dit artikel lees je hoe je een domeinnaam kunt overnemen.


Onderzoek daarnaast ook de geschiedenis van een bestaand domein voordat je deze aanschaft. Het kiezen van een bestaande domeinnaam kan namelijk zowel voor- als nadelen hebben. Domeinen met een goede reputatie in Google zijn al aanwezig in de zoekmachine. Dit ondersteunt organisch verkeer. Is het domein echter eerder gebruikt voor illegale activiteiten, dan kan het voorkomen dat deze geblokkeerd is en daarom niet meer in de zoekresultaten verschijnt. Denk daarom goed na of je deze domeinnaam wilt registreren.


Hopelijk heb je nu een beter idee waar je rekening mee dient te houden bij het kiezen van de beste domeinnaam. Houd deze richtlijnen in je achterhoofd wanneer je jouw domeinnaam registreert. Veel succes!

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren