De SEO van je website bij Versio verbeteren met Screaming Frog

Gewijzigd op Wo, 16 Aug, 2023 om 11:50 AM

Hoe goed scoort je website in de zoekmachines? Dat hangt af van een heleboel factoren. Met het programma Screaming Frog SEO Spider kun je razendsnel een aantal technische gegevens van je website bekijken. Zo zie je in één oogopslag wat je moet verbeteren om je website beter vindbaar te maken. In dit blog lees je hoe Screaming Frog werkt en hoe je de belangrijkste functies gebruikt.


Bij SEO gaat het niet alleen om het gebruik van de juiste trefwoorden. Google geeft aan dat er meer dan 200 factoren zijn die bepalen hoe hoog je site in de zoekresultaten verschijnt. Een aantal van die factoren is technisch van aard en vrij gemakkelijk aan te passen. Met de tool Screaming Frog SEO Spider hoef je niet handmatig uit te zoeken hoe je je site technisch kunt verbeteren, het is letterlijk een kwestie van één druk op de knop.


Inhoudsopgave


Alle informatie in één klik

Het enige wat je hoeft te doen, is de URL van je website opgeven. Screaming Frog bekijkt vervolgens alle onderdelen - pagina's, subpagina's, afbeeldingen, links naar andere pagina's - en toont de resultaten in een overzicht. Zo zie je onder meer snel welke links niet meer werken (404-fouten), zie je welke paginatitels te lang zijn en welke pagina's misschien ten onrechte worden geblokkeerd door robots.txt. Met de gratis versie van Screaming Frog kun je tot 500 URL's analyseren. De betaalde versie kost 185 euro per jaar. Hierbij is het aantal te onderzoeken URL's onbeperkt en heb je nog een aantal extra functies. Op de site staat een overzicht met de verschillen tussen de gratis en de betaalde versie.


Zoeken en filteren

Nadat je Screaming Frog hebt gedownload en geïnstalleerd, typ je helemaal bovenin de URL van je website en klik je op Start. Nu verzamelt het programma een enorme hoeveelheid gegevens van je website. Op de tabbladen vind je alle onderdelen van je site. Daaronder zie je een tabel met de URL's en daarnaast de status. Per onderdeel kun je met de filterlijst specifieke kenmerken bekijken. Zo geef je bijvoorbeeld alleen de afbeeldingen of de PDF-pagina's weer of bekijk je uitsluitend de paginatitels die een specifieke lengte hebben. Screaming Frog helpt je onder meer bij het beantwoorden van de volgende vragen.Typ bovenin de URL van je website en klik op start. Screaming Frog haalt daarna alle onderdelen van je site op.


Een van de krachtigste toepassingen van Screaming Frog is het vinden van links die niet (meer) werken, ofwel 'broken links'. Deze vind je door op het tabblad Response Codes te klikken. Als het goed is, hebben de meeste URL's code 200, wat betekent dat ze goed worden geladen. Door te filteren op Client Error (4xx) vind je de plekken waar het mis gaat. Klik je op een van de URL's en daarna helemaal onderaan op het tabblad Inlinks, dan zie je de bron van de verkeerde verwijzing, ofwel de URL op jouw site die verkeerd verwijst. Zo kun je de verwijsfout op die pagina herstellen door de verwijzing te repareren.Vind niet-werkende links via het tabblad Response Codes en het filter op 4xx-codes.Bekijk de bron van de niet-werkende link door erop te klikken en onderin op het tabblad Inlinks te klikken.


Heeft alles de juiste lengte en grootte?

Voor een optimale ranking moeten de titels en koppen op je pagina niet te lang en niet te kort zijn. Op de tabbladen Page Titles, Meta Description en H1, H2 enzovoort pas je makkelijk een filter toe om hierachter te komen. Veel websitemakers vergeten meta descriptions bij subpagina's toe te voegen. Via het tabblad Meta Description controleer je of dat bij jou overal goed is gegaan. Ook voor plaatjes geldt een optimale grootte. Het tabblad Images geeft je inzicht in de grootte van alle plaatjes op jouw site.Filteren op (te) grote afbeeldingen op je site.


Heeft je site 'duplicate content'?

Content die vaker dan één keer voorkomt, heeft een negatieve invloed op je plaats in de zoekmachine. Denk aan paginatitels, URL's, koppen of tekst die vaker voorkomt. Of daar sprake van is, zie je door te filteren op Duplicate op de tabbladen Page Titles, Meta Description en Content.


Exporteren en verbeteren

Screaming Frog biedt nog veel meer mogelijkheden om je site op onvolkomenheden te controleren. Het loont de moeite om de verschillende tabbladen en filters te bekijken. Op iedere pagina vind je een knop Export, waarmee je de gegevens exporteert naar een Excel-bestand of een .csv-bestand. Met het overzicht kun je systematisch werken aan het verbeteren van je site.Op iedere pagina kun je de resultaten exporteren, zodat je ze rustig kunt bekijken.


Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren