Je WordPress-website versnellen; 5 tips van Versio

Gewijzigd op Di, 15 Aug, 2023 om 2:48 PM

Jouw websitebezoekers hebben maar een paar seconden nodig om te beslissen of ze op jouw website blijven of de concurrent bezoeken. Een lange laadtijd kan ervoor zorgen dat jouw bezoekers sneller afhaken. Daarnaast heeft de laadtijd van je website gevolgen voor jouw ranking in Google. Google gebruikt de snelheid van je website namelijk als ranking factor. Een snelle website is dus heel belangrijk.

Inhoudsopgave

Een WordPress website versnellen

Wanneer je diep in de instellingen van WordPress duikt dan vindt je tientallen opties om de laadtijd van webpagina's te verbeteren. We houden het graag simpel. Om de beste resultaten te behalen ten opzichte van de bestede tijd, zijn hier vijf belangrijke tips die je gelijk kunt toepassen.

1. Kies de juiste hostingprovider

De eerste stap is het kiezen van de juiste hostingprovider. De snelheid van je WordPress website hangt bijna altijd af van de capaciteiten van je hostingprovider. Het is belangrijk het juiste hostingpakket te kiezen dat aansluit bij het verwachte verkeer. Bij Versio kun je terecht voor hosting geoptimaliseerd voor het WordPress CMS en honderden gemakkelijk beheersbare scripts. Lees hier meer over onze hosting pakketten.

2. Verklein afbeeldingen

Opvallende afbeeldingen zijn belangrijk, zeker als je producten verkoopt op je website. Echter doen afbeeldingen met een hoge resolutie soms meer kwaad dan goed. Grote afbeeldingen vertragen de laadtijd van een pagina en daarmee ook die van je WordPress website. Het is daarom verstandig om de afbeeldingen eerst te verkleinen, voordat je deze op je website plaatst. Een handige website waarmee je de bestandsgrootte van afbeeldingen kunt verkleinen is TinyPNG.

3. Lazy-load je content

Lazy-loading van content is een natuurlijk vervolg op tip twee. In plaats van het verkleinen van grote afbeeldingen ga je nog efficiƫnter te werk. Via verschillende plugins is het mogelijk alleen alles boven 'de fold' van een pagina te laden. Dit is het zichtbare gedeelte in de browser van een bezoeker. Naarmate iemand verder scrolt worden de overige teksten en afbeeldingen geladen. Lazy-loading versnelt een WordPress website aanzienlijk, zeker als je content veel afbeeldingen bevat. Een handige plugin waar je gebruik van kunt maken is WP Rocket.

4. Verklein CSS- en Javascriptbestanden

Deze stap komt overeen met het verkleinen van afbeeldingen. In plaats van het comprimeren van visuele content verklein je de code die bezoekers niet zien. Gedurende de tijd hoopt zich soms dubbele CSS en Javascript op, wat de laadtijd aanzienlijk verlengt. Met plugins als JCH Optimize zoek je automatisch naar dubbele scripts en voorkom je weergaveblokkering boven de fold.

5. Zorg voor minder HTTPS-verzoeken

Tot dusver verminderen alle tips de hoeveelheid opgevraagde informatie van je website. We zijn er echter nog niet. Andere kleine aanpassingen vertalen zich ook snel in een snellere website. Denk aan het vermijden van omleidingen, het voorkomen van hotlinking en het gebruik van een caching plugin.

Onderschat het verschil van een aantal seconden minder laadtijd van je WordPress website niet. Nog een extra tip: controleer de laadtijden na de implementatie van veranderingen op je website. Je kunt de snelheid van je website meten met bijvoorbeeld de tool PageSpeed Insights van Google. Deze tool analyseert de pagina's op jouw website en geeft je tips hoe je deze pagina's nog sneller kunt maken.