URL-forwarding bij QDC

Gewijzigd op Thu, 02 May 2024 om 02:34 PM

URL-forwarding houdt in dat een domeinnaam of een subdomein (hostnaam) op een bestaande URL gericht wordt. Bezoekers hoeven geen moeilijke URL’s te onthouden: de bezoekers zetten gewoon de domeinnaam (met of zonder subdomein) in de web-browser; en deze zal automatisch het juiste adres vinden en weergeven.

URL-forwarding bij QDC kan op drie manieren: met frame* of zonder frame; zonder frame (redirect) kan dan tijdelijk of permanent. Wanneer er forwarding wordt ingesteld met frame, dan zal in de webbrowser het ingetypte adres blijven staan. Het ‘frame’ houdt stand, alle onderliggende pagina’s worden ingeladen zonder dat deze zichtbaar worden in de adresbalk van de webbrowser. Bij een redirect forwarding wordt de doellocatie weergegeven in de adresbalk.

Er zijn webpagina’s die ingestelde frame-forwardings ongedaan maken. Als dit gebeurd, kan er contact opgenomen worden met de webdesigner van die website. Dit kan niet worden ingesteld met DNSadmin.


Een tijdelijke of een permanente redirect

Er zijn twee soorten redirects in te stellen, een permanente of een tijdelijke (temporary). De permanente redirect wordt ook wel een 301 redirect genoemd. Deze wordt over het algemeen het meest gebruikt. Bij een permanente redirect worden zoekmachines op de hoogte gebracht van de permanente adreswijziging. De waarde van de inkomende links zal worden overgezet naar de nieuwe URL. Wanneer er een permanente redirect gebruikt wordt, dan zullen zoekmachines (zoals Google) de inhoud van de website beter indexeren.

De tijdelijke redirect wordt ook wel een 302 redirect genoemd. Het betreft hier een tijdelijke verwijzing, bijvoorbeeld een alternatieve actiepagina of een pagina met een melding dat de website in onderhoud is. De zoekmachines gaan er bij een tijdelijke redirect van uit, dat de oorspronkelijke pagina op korte termijn weer zal functioneren. De waarden van de inkomende links blijven gekoppeld aan de oorspronkelijke website. In de praktijk wordt de tijdelijke redirect niet veel gebruikt.

Er is niet echt een ‘wet’ die voorschrijft wanneer een redirect permanent of tijdelijk is, normaal gesproken wordt de termijn van 2 maanden gehanteerd. Korter dan twee maanden is dan tijdelijk en langer is permanent; QDC raadt deze termijn ook aan als richtlijn.

Een dergelijke forward kan ook op andere manieren worden ingesteld dan op DNS niveau. Zo kan dit op een webserver geregeld worden of het kan in de website zelf geprogrammeerd.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren