Nameservers bij QDC

Gewijzigd op Thu, 02 May 2024 om 01:49 PM

Een nameserver is een server welke op het internet gebruikt wordt, om bepaalde websites en domeinnamen te koppelen aan fysieke of virtuele servers.


Werking van een nameserver

Een nameserver vertaald domeinnamen (en de bijbehorende subdomeinen) naar IP-adressen. Wanneer iemand bijvoorbeeld een domeinnaam intypt in zijn webbrowser, dan zal de computer het IP-adres van de website opvragen bij de nameservers van de domeinnaam. Hierdoor kan de locatie van een website achterhaald worden en daarmee zal de website worden weergegeven (als alles correct is ingesteld). Wanneer iemand je een e-mailbericht stuurt, dan vindt er een soortgelijke omzetting plaats. In dat geval wordt niet het IP-adres van de server opgevraagd waarop de website is ondergebracht, maar de server waarop de e-mailafhandeling plaatsvindt.

Als je gebruik maakt van hosting of zelf een server bezit, dan dienen de gekoppelde domein(en) geconfigureerd te zijn op nameservers. Als dit niet het geval is, dan zal de domeinnaam niet werken op het openbare internet. 


Nameservers bij QDC

QDC werkt met drie verschillende nameservers (één master en twee slaves). De twee slaves dienen als een soort backup, maar ook als een soort load balancer. Mocht er een nameserver uitvallen; of het heel erg druk krijgen, dan worden de andere twee nameservers aangeroepen. Zo bent u bij QDC verzekerd van een stabiele werking van uw domeinnamen. Bovendien zijn de nameservers geografisch gescheiden, zodat uw diensten ook blijven werken bij grotere calamiteiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een storing in de electriciteit of een brand in het netwerk, waar een van de drie nameservers aanwezig is.


Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren