Domeinnaam koppelen aan hosting bij QDC

Gewijzigd op Do, 2 Mei om 1:59 PM

Inhoudsopgave

Hosting bij QDC

Als er bij QDC hosting afgenomen wordt, dan dient een domeinnaam hieraan gekoppeld worden. Er zijn twee forwardings van belang, de webforwarding en de e-mailforwarding. Hieronder staat beschreven hoe deze ingesteld zijn. Bij QDC wordt gebruik gemaakt van een online tool, DNSadmin. Het kan zijn dat er andere nameservers gebruikt worden, waar de domeinnaam op draait. Hierdoor zouden de instellingen dan enigzins kunnen afwijken.

Webforwarding

Bij elke webhosting van QDC, wordt er een domeinnaam opgegeven op een van de servers van QDC. Dit is echter niet voldoende, om een domeinnaam direct te koppelen aan deze hosting. De domeinnaam zelf, dient ook gekoppeld te worden aan de server. Dit dient dan wel de server te zijn, waar de domeinnaam ook is opgegeven.

Elke server bij QDC heeft een aantal IP-adressen, de hostings worden via de domeinnamen aan deze adressen gekoppeld. Het instellen van de domeinnaam dient dan nog uitgevoerd te worden. Wij zelf stellen dit in via een aantal A-records. Met DNSadmin zou het volgende ingesteld kunnen worden:

A records

In bovenstaand voorbeeld verwijzen het WWW-record en het ROOT-record naar (ROOT staat hier voor ‘niks’) het IP-adres 89.105.200.4 (dit is een voorbeeld IP-adres). Door deze instelling zullen de volgende twee URL’s naar de hosting verwijzen:

1. http://www.uwdomein.nl/
  2. http://uwdomein.nl/

Bovenstaand voorbeeld heeft echter een nadeel; in DirectAdmin bestaat de mogelijkheid om subdomeinen aan te maken. Als er een subdomein wordt aangemaakt, bijvoorbeeld http://subdomein.uwdomein.nl/, dan dient er op de domeinnaam een extra A-record aangemaakt te worden, net zoals het WWW-record:

Toegevoegd record

Met bovenstaande instelling heb je een derde URL gekoppeld aan de hosting. Er is echter nog een andere methode om meerdere subdomeinen tegelijkertijd te koppelen, met slechts een record. Dit record noemen wij het ster-record (het *-record, of catch-all record).

NB: Als er geen gebruik gemaakt wordt van de nameservers van QDC, vraag dan aan de beheerder van de nameservers of het mogelijk is een soortgelijk record in te stellen.

Het *-symbool wordt opgegeven, op de plek waar normaal gesproken WWW of het gewenste subdomein staat. Het *-symbool is een soort joker, welke alle niet genoemde, subdomeinen doorverwijst naar het IP-adres die in de content wordt opgegeven. Het enige subdomein welke niet wordt afgevangen, is het ROOT-record:

*.uwdomein.nl

In bovenstaand worden alle subdomeinen doorverwezen naar de server met IP-adres 89.105.200.4. Het WWW-record staat hier eigenlijk onnodig tussen. Als het WWW-record verwijderd wordt, dan zal het blijven werken, omdat het *-record dit opvangt. Dit geldt niet voor het ROOT-record; een *-record kan niet het ROOT-record afvangen. Onderstaand voorbeeld zou ook goed werken:

Zonder www-record

Uitzondering van het *-record

Wanneer er een subomdein aangemaakt wordt, met andere content dan het *-record, dan hebben die records voorrang op het *-record:

URL forwarding

In het bovenstaande voorbeeld verwijst http://google.uwdomein.nl/ door naar http://www.google.nl/ en http://qdc.uwdomein.nl/ verwijst door naar IP-adres 212.79.227.171. Beide forwards hebben voorrang op het *-record. In principe heeft elk record dat gespecificeerd wordt, voorrang op het *-record.

NOTE: Als je wilt weten welk IP-adres bij een afgenomen hosting hoort, neem dan contact op met de afdeling support QDC.

Mailforwarding

Voor het gebruik van de e-mailservers van QDC, dienen ook twee records op de NameServers aangemaakt te zijn. Ten eerste dient er een A-record aangemaakt te worden, die mail.uwdomein.nl heet. Daarnaast dient er ook een bijbehorend MX-record aangemaakt te worden. Het A-record dient door te verwijzen naar het IP-adres van de e-mailserver; het MX-record dient door te verwijzen naar mail.uwdomein.nl. Zie onderstaand voorbeeld, zoals het in DNSadmin ingesteld kan worden.

MX record

NB: Het IP-adres 212.79.227.170 is slechts een voorbeeld en kan afwijken; het juist IP-adres komt vaak overeen met het IP-adres welke achter het *-record of het www-record staat. Neem contact met de afdeling support van QDC om het juiste IP-adres op te vragen.

Let op! Het gebruik van het *-record

In het gedeelte over het instellen van de webforwarding wordt gesproken over een *-record. Deze mag officieel niet gebruikt worden, voor de e-mailafhandeling. Stel daarvoor altijd een A-record in, die mail.uwdomein.nl heet.