WordPress wachtwoord aanpassen bij PCextreme

Gewijzigd op Ma, 7 Okt om 12:35 PM

Als je een WordPress website hebt hoort hier een wachtwoord bij. Je kunt dit wachtwoord aanpassen. In dit artikel leggen we uit hoe je dat doet en waar je op moet letten.

Inhoudsopgave

Inleiding

WordPress is een veelgebruikt Content Management System (CMS). Veel van onze klanten maken hier gebruik van. Je kunt hiermee snel een mooie website maken zonder geavanceerde kennis van webdesign. Het onderhoud van de website doe je in een beheeromgeving die is beveiligd met een wachtwoord.

Wachtwoord resetten via de mail

De makkelijkste manier om het wachtwoord te vernieuwen is via de login pagina. Standaard staat de login pagina hier:

https://wordpress.hetvoorbeelddomein.nl/wp-login.php - Uiteraard vervang je hetvoorbeelddomein.nl door jouw domeinnaam.

Als je het mailadres of gebruikersnaam niet meer weet zul je een nieuwe gebruiker moeten aanmaken. Dat kan via FTP en dat leggen we verderop in dit artikel uit. Op de inlogpagina kun vervolgens de link volgen om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Wachtwoord aanpassen via de database

Om het wachtwoord van je gebruiker via de database aan te passen heb je de volgende informatie nodig:

• De inlogpagina van je website
  • Gebruikersnaam, hostnaam en het wachtwoord van je database

Als je deze gegevens niet hebt kun je het beste het wachtwoord aanpassen via FTP.

Inloggen op PhpMyAdmin

Je beheert je database beheren via PHPmyadmin.

1. Ga naar je dashboard en klik op Hosting Solutions;
  2. Kies voor Databases en klik op de database die je wilt beheren;
  3. Kli op de knop PHPMyadmin.
  4. Vul je de inloggegevens van je database in;,
  5. Klik op Starten

Wachtwoord aanpassen

1. Klik linksboven op de naam van de database;
  2. Zoek de tabel wp_users en klik erop.
  3. Zoek de gebruiker waarvoor je het wachtwoord wilt aanpassen;
  4. Klik op Wijzigen;
  5. Ga naar de kolom user_pass en zet het type op MD5;
  6. Vul een nieuw wachtwoord in:
  7. Klik onderaan op Starten.

Nieuwe gebruiker aanmaken via FTP

Als de login pagina niet beschikbaar is moet je  het .htaccess-bestand tijdelijk uitschakelen. De makkelijkste methode is om het bestand tijdelijk een andere naam te geven. Als je ingelogd bent kun je in de WordPress installatie onderzoeken waar de login pagina staat. Als je geen toegang hebt tot de database kun je een PHP-bestand aanmaken die een nieuwe gebruiker aanmaakt binnen WordPress.

1. Maak verbinding met FTP;
  2. Creeƫr een nieuwe map in de bestaande map wp-content;
  3. Noem de map mu-plugins;
  4. Maak op de computer een nieuw PHP-bestand aanmaken met de naam new_user.php;
  5. Zet hier de volgende informatie in. De variabelen zoals WACHTWOORD vervang je uiteraard door je daadwerkelijke wachtwoord.

<?php add_action( 'init', function () { $username = 'NIEUWE_GEBRUIKERSNAAM'; $password = 'WACHTWOORD'; $email_address = 'UW@EMAILADR.ES'; if ( ! username_exists( $username ) ) { $user_id = wp_create_user( $username, $password, $email_address ); $user = new WP_User( $user_id ); $user->set_role( 'administrator' ); } } );

Hiermee is de nieuwe gebruiker actief.