Mijn website bij Versio is traag

Gewijzigd op Ma, 29 Apr om 9:34 AM

Als je een website hebt bij Versio dan wil je dat deze snel is. Met onze hosting zorgen we ervoor dat dit optimaal gefaciliteerd wordt. Als je website toch te maken heeft met traagheid dan kun je terecht op deze pagina


Inhoudsopgave


Traag of offline

Dit artikel geeft je tips voor het versnellen van je site. Werkt je site helemaal niet? Dan adviseren we je een ander artikel er bij te pakken: Mijn website bij Versio is offline.


Snelheid testen

De eenvoudigste manier om je snelheid te testen is uiteraard door zelf je website te bezoeken. Doe dit op meerdere apparaten en met verschillende verbindingen (bekabeld, draadloos, mobiel, etc). Vraag mensen in je omgeving om het te testen. Een andere nuttige methode is om het aan je bezoekers te vragen via bijvoorbeeld een vragenlijst op de website. 


Oorzaken 

Extern

Om te achterhalen waarom je website traag is kun je een aantal dingen doen. Om te beginnen wil je uitsluiten dat het door een externe factor komt. Controleer daarom als eerste dit:


  • Bestaat het probleem alleen bij mij?
  • Is de website altijd traag?
  • Heb ik dit probleem op één bepaald apparaat?
  • Zijn andere websites ook traag?


Bij een van de bovenstaande gevallen kan het te maken hebben met je computer, internetverbinding of is er misschien een tijdelijke issue met je internetprovider of bij ons. Test het op andere apparaten of check bij je leverancier of er een storing is.


Website

Als de traagheid door de architectuur van de site zelf wordt veroorzaakt, zijn er een aantal manieren om dit te onderzoeken. Op internet kun je veel speedtests vinden; websites die de snelheid van jouw site analyseren. We zetten er hier een paar op een rijtje. NB: Dit zijn externe sites en we leveren hier geen inhoudelijke support op.DNS

Op het moment dat je bezoekers een domeinnaam invoeren wil je dat ze zo snel mogelijk op je site komen. Je domeinnaam is altijd gekoppeld aan een IP adres. Idealiter is dit de directe route naar je website. Voorkom constructies waarbij je domeinnaam veel doorverwijst. Hoe meer stappen hoe groter de kans dat het mis gaat. Voor meer informatie over DNS beheer kijk je hier.


Belangrijk

Heb je de snelheid van je website laten testen? Bij zo'n speedtest komen er heel veel gegevens naar voren. Het is niet gek als je dit een beetje overweldigend vindt. Er zijn twee dingen heel belangrijk om op te letten: 


  • requests (verzoeken) 
  • page size (pagina grootte)


De eerstgenoemde wil je het liefste onder de 100 houden. Elk plaatje, tekstblok, etc. is één request. Je wilt voorkomen dat je bij het oproepen van de site er honderden afbeeldingen ingeladen moeten worden. De tweede (page size) is bij voorkeur onder de 3MB. Dit is namelijk de hoeveelheid data die de gemiddelde internetverbinding in één seconde kan downloaden. De meeste mensen ervaren een tijd van langer dan een seconde als traag. 


Website sneller maken

Zoals je in de vorige paragraaf kunt lezen is het belangrijk om je site niet te overladen met content. Daarnaast kun je ook de volgende zaken controleren:


Updates: Zorg dat je naar de laatste versie van je software pakket hebt geüpdatet en dat je site de laatste PHP versie gebruikt. Update ook thema's en plugins.


Softwarepakket: Gebruik je het meest ideale software pakket? WordPress is bijvoorbeeld geschikt voor blogs en Prestashop voor webwinkels. Deze pakketten zorgen voor betere prestaties. Misschien is je pakket wel te groot. Magento bijvoorbeeld is bedoeld voor webwinkels met duizenden producten; niet optimaal als je maar een klein assortiment hebt.


Hosting: Heb je een shared hostingpakket of een eigen server? Een site is soms beter op z'n plek bij de ene dan bij andere. Check hoeveel ruimte je gebruikt en of dit past bij het pakket wat je afneemt.


Caching: Er zijn veel tools beschikbaar voor caching. Je kunt bijvoorbeeld voor WordPress sites plugins downloaden die dit optimaliseren. Heb je een eigen server? Dan kun je ook hierop tools installeren die caching verbeteren.


Wat Versio voor mij kan doen

De snelheid van je website valt onder website inhoudelijke vragen. Onze support hierop is beperkt. Uiteraard kijken we graag met je mee waar traagheid door veroorzaakt wordt. Als je er niet uitkomt met het updaten van je site of je wilt meer weten over upgraden, adviseren we graag. 

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren