Een subdomein aanmaken bij Versio

Gewijzigd op Ma, 5 Feb om 9:34 AM

Met een subdomein kun je een domein koppelen aan je primaire domein. Het voordeel hiervan is dat je hiermee verschillende websites binnen een enkel domein kan hosten. Het is bijvoorbeeld handig voor bedrijven die verschillende websites willen maken voor verschillende doelgroepen en producten. In dit artikel leggen wij je uit wat de voor- en nadelen en mogelijkheden zijn van een subdomein.

Inhoudsopgave

1. Wat is een subdomein?
  2. Wat zijn de voor- en nadelen van een subdomein?
  3. Welk effect heeft een subdomein op SEO?
  4. Hoe maak je een subdomein aan in DirectAdmin?
  5. Hoe maak je een subdomein aan in de DNS beheer?

Wat is een subdomein?

Een subdomein is een deel van een domeinnaam dat een aparte webruimte binnen een hoofddomein creëert. Daardoor kun je verschillende websites met verschillende doelen binnen hetzelfde domein hosten. Subdomeinen staan vaak voor verschillende secties van een website of verschillende doelen. Bijvoorbeeld, als een bedrijf een hoofdwebsite heeft met de URL www.voorbeeld.nl, kan het een subdomein maken met de URL blog.voorbeeld.nl, dat gericht is op blog. Subdomeinen maken het ook mogelijk om verschillende functies van een website afzonderlijk te hosten. Een bedrijf kan bijvoorbeeld een subdomein maken met de URL shop.voorbeeld.nl en daar alleen webshop hosten. Subdomeinen kunnen ook gebruikt worden om verschillende regio's aan te spreken. Je kunt bijvoorbeeld het subdomein fr.voorbeeld.nl maken om Franstalige inhoud te hosten.

Wat zijn de voor- en nadelen van een subdomein?

Een subdomein is een tweede domeinnaam die is gekoppeld aan een bestaand domein. Subdomeinen zijn vaak handig voor het organiseren van websites met verschillende thema's of doelen.

Voordelen van een subdomein:

• Subdomeinen zijn goedkoper, omdat je geen apart domein hoeft te registreren
  • Ze helpen je om je belangrijke content te organiseren
  • Houd verschillende websites onder één domeinnaam
  • Subdomeinen maken het makkelijker om verschillende websites te beheren, omdat je voor elk subdomein een aparte webhosting kunt openen

Nadelen van een subdomein:

• Je kunt geen aparte domeinnaam gebruiken voor een subdomein.
  • Je moet de domeinnaam identificeren als een subdomein, dus mensen kunnen het verwarren met de hoofddomeinnaam
  • Je kunt geen eigen e-mailadressen maken met het subdomein
  • Het verzenden van e-mails met een subdomein kan leiden tot problemen met spamfilters

Subdomeinen hebben zowel voor- als nadelen. Als je een website hebt met meerdere doeleinden, is het gebruik van een subdomein misschien wel de beste optie. Maar als je een website hebt met unieke content, kan het beter zijn om een apart domein te registreren.

Welk effect heeft een subdomein op SEO?

Subdomein worden door zoekmachines als afzonderlijke websites beschouwd. Dit betekent dat je met elk subdomein afzonderlijk in de zoekresultaten kunt verschijnen. Subdomein kan ook een negatieve invloed hebben op SEO-prestaties, afhankelijk van hoe ze worden gebruikt. Het verspreiden van verkeerde of dubbele content over (sub)domeinen, kan negatieve gevolgen hebben voor de de indexatie van de website. Het is daarom belangrijk om alle subdomeinen zorgvuldig te beheren en te controleren op kwaliteit en relevantie.

Hoe maak je een subdomein aan in DirectAdmin?

Het aanmaken van een subdomein in DirectAdmin is een eenvoudig proces. Als je de onderstaande stappen volgt, kunt je eenvoudig een subdomein aanmaken dat aan jouw account is gekoppeld.

1. Log in op DirectAdmin. Je zult de pagina Account Summary zien, waarop verschillende opties staan;
  2. Klik op de optie Subdomains in de linkerkolom. Je zult nu een lijst met subdomeinen zien die al aan jouw account zijn gekoppeld;
  3. Klik op de optie Add New Subdomain in de rechterkolom. Je zult een formulier zien waar je de details van het subdomein kunt invullen;
  4. Voer het subdomein in het vak Subdomain Name in. In het veld ernaast kunt je het domein kiezen waaraan je het subdomein wilt koppelen;
  5. Voer de locatie in waar je de bestanden van het subdomein wilt opslaan. Meestal is dit dezelfde locatie als de bestanden van het hoofddomein;
  6. Klik op de knop Create om het subdomein aan te maken;
  7. Nadat het subdomein is aangemaakt, kun je de bestanden ervan uploaden en de DNS-instellingen configureren.

Hoe maak je een subdomein aan in de DNS beheer?

Een subdomein aanmaken in de DNS beheer is een eenvoudig proces. Je zorgt er eerst voor dat het DNS beheer aan staat. Hier kun je een nieuwe A-record maken, dit is een directe verwijzing naar het IP-adres van jouw subdomein. Je moet ook een CNAME-record instellen. Deze verwijst naar een ander domein.

Je maakt vervolgens een subdomein aan in het hoofddomein. Dit kan worden gedaan door het toevoegen van een voorvoegsel aan het hoofddomein. Als jouw hoofddomein voorbeeld.nl is, kan het subdomein er als volgt uitzien: subdomein.voorbeeld.nl. Als je alle records hebt ingesteld, zorg je ervoor dat het subdomein en het hoofddomein naar dezelfde server verwijzen. Ten slotte moet het subdomein geactiveerd worden. Het is belangrijk dat alle records correct zijn ingesteld. Als alles correct is ingesteld, is jouw subdomein actief en klaar voor gebruik!