FAQ Roundcube webmail Versio

Gewijzigd op Thu, 10 Aug 2023 om 11:34 AM

Roundcube is een veelgebruikte e-mailclient waarmee je jouw mail beheert en verstuurt via een eenvoudig te gebruiken webinterface. Door deze gebruiksvriendelijkheid en de breedte aan functies, is Roundcube een populaire optie. In dit artikel leggen wij meer uit over Roundcube als e-mailclient.

Inhoudsopgave

1. Wat is Roundcube en wat zijn de mogelijkheden?
  2. Welke voordelen biedt Roundcube webmail?
  3. Wat heb je nodig om gebruik te maken van Roundcube?
  4. Wat zijn de alternatieven voor Roundcube?
  5. Inloggen op Roundcube Webmail
  6. Wachtwoord vergeten, wat nu?
  7. Is het mogelijk om autoreply in te stellen?
  8. Hoe kun je server instellen op Roundcube?
  9. Roundcube geeft een error 500 SMTP server
  10. E-mail verwijderen in Roundcube lukt niet
  11. Mail wordt niet ontvangen in Roundcube
  12. Hoe voeg je SSL toe aan je mail?

Wat is Roundcube en wat zijn de mogelijkheden?

Roundcube is een e-mailprogramma dat bedoeld is voor het beheren van e-mails. Het is een webbased programma waarmee je e-mails kunt versturen, lezen, beantwoorden en organiseren, oftewel; webmail. Roundcube biedt een gebruiksvriendelijke interface met verschillende handige functies, zoals contactenlijsten, een zoekfunctie, een kalender, een takenlijst en een HTML-editor. Er zijn ook diverse uitgebreidere functie in Roundcube te vinden zoals beveiligde verbindingen, encryptie, back-up mogelijkheden. De veelgebruikte e-mail protocollen zoals IMAP, POP3, SMTP en OAuth zijn ook aanwezig.

Welke voordelen biedt Roundcube webmail?

1. Roundcube is eenvoudig te gebruiken en te installeren, zelfs voor beginners. Het heeft een intuïtief en uitgebreide gebruikersinterface
  2. Uitgebreide ondersteuning voor verschillende e-mailproviders: Roundcube ondersteunt e-mailaccounts van verschillende providers, waaronder Gmail, Yahoo, Outlook en Hotmail
  3. Geavanceerde functies: Roundcube biedt veel geavanceerde functies, waaronder een adresboek, agenda, notitieblok
  4. Roundcube biedt een hoog beveiligingsniveau, waardoor het een veilige en betrouwbare optie is voor het gebruik van e-mail

Wat heb je nodig om gebruik te maken van Roundcube?

Om gebruik te maken van Roundcube bij Versio heb je een domeinnaam en hostingpakket nodig. Je kunt de hostingpakketten van Versio gebruiken om de mail te hosten. Met deze hosting krijg je ook toegang tot webmail, waar je e-mail kunt verzenden, ontvangen en beheren. Als je klaar bent met het instellen van je account, kun je Roundcube openen. Je kunt je e-mailaccount configureren door de inloggegevens in te voeren en de instellingen aan te passen zoals je dat zelf wilt. Zodra de instellingen zijn voltooid, kun je beginnen met het verzenden, ontvangen, bekijken en beheren van jouw mail.

Wat zijn de alternatieven voor Roundcube?

Er zijn verschillende alternatieven voor Roundcube om te gebruiken als mailclient. De eerste is Zimbra, een open source e-mailplatform dat een webclient, server en mobiele apps biedt. Zimbra heeft een aantal functies die niet in Roundcube aanwezig zijn, zoals takenbeheer en documenten opslag.

Daarnaast is er Horde, dit is een webmail met een hoge mate van personalisatie en kan eenvoudig worden geïntegreerd met externe toepassingen. Ook is er RainLoop, een krachtig en gemakkelijk te gebruiken programma. Verder kun je bij Versio ook gebruik maken SquirrelMail, een gratis en open source e-mailclient is met een gebruiksvriendelijke interface. Elk van deze opties biedt een andere set functies en voordelen.

Inloggen op Roundcube Webmail

Om in te loggen op Roundcube bij Versio, ga je eerst naar mail.axc.nl/ en voer je jouw gebruikersnaam en wachtwoord in. Je kunt inloggen in de Roundcube-omgeving met dezelfde inloggegevens die je gebruikt voor je hostingaccount. Na het inloggen zal de Roundcube-interface verschijnen. Hier vind je jouw postvak IN, postvak UIT, adresboek, agenda-items, taken en notities.

Wachtwoord vergeten, wat nu?

Vanuit Roundcube is het niet mogelijk om jouw wachtwoord aan te passen. Dit kan enkel vanuit DirectAdmin. Als je de Mail & Spamfilter geactiveerd hebt via het klantenpaneel, dan kun je jouw wachtwoord aanpassen via het klantenpaneel.

1. Login op DirectAdmin en klik op Email Beheer > Email Accounts;
  2. Daar zie je jouw e-mailadressen staan. Achter het betreffende e-mailaccount klik je op het plusje;
  3. Vervolgens klik je op Wachtwoord/Gebruikersnaam wijzigen. Hiermee log je vervolgens in bij Roundcube.

Is het mogelijk om autoreply in te stellen?

Vanuit Roundcube is het niet mogelijk om dit uit te voeren. Vanuit de DirectAdmin is het wel mogelijk om een “autoresponder” toe te voegen.

Hoe kun je server instellen op Roundcube?

Wil je server instellingen van Roundcube wijzigen? Volg dan deze stappen:

1. Login op de Roundcube-admin-interface;
  2. Selecteer Instellingen in het hoofdmenu;
  3. Klik op Serverinstellingen in het linkermenu;
  4. Voer de benodigde informatie in voor de mailserver, zoals de serveradres, poort, protocol en gebruikersnaam;
  5. Klik op Opslaan om de instellingen op te slaan.

Roundcube geeft een error 500 SMTP server

Als je een error 500 SMTP server krijgt bij het gebruik van Roundcube, kan dit verschillende oorzaken hebben. Als eerste stap kun je proberen jouw SMTP server te herstarten. Als dit niet werkt, kun je de instellingen van de SMTP server controleren, zoals poortnummers, SSL-instellingen, enz. Maakt dit geen verschil? Controleer dan de firewall-instellingen om te zien of er beperkingen zijn voor het verzenden van SMTP-berichten.

E-mail verwijderen in Roundcube lukt niet

Lukt het verwijderen van e-mail in Roundcube niet? Ga dan in Roundcube naar Instellingen > Mappen en maak daar een map aan als prullenbak. Klik vervolgens op Instellingen -> Speciale mappen en selecteer een map als prullenbak.

Mail wordt niet ontvangen in Roundcube

Er zijn een aantal potentiële oorzaken waardoor jouw e-mail niet wordt ontvangen in Roundcube. Één van de meest voorkomende oorzaken is dat de server niet correct is geconfigureerd. Controleer of het de juiste instellingen heeft die vereist zijn voor het ontvangen van e-mail in Roundcube.

Als dat het geval is, controleer dan of je e-mail correct is geconfigureerd in Roundcube. Check ook of er firewalls of andere beveiligingsmaatregelen zijn ingesteld die het verzenden of ontvangen van e-mail beperken. Als alle bovenstaande stappen zijn gecontroleerd, maar jouw e-mail toch niet wordt ontvangen, neem dan contact met ons op.

Hoe voeg je SSL toe aan je mail?

Om SSL toe te voegen aan jouw mail, controleer je eerst de SMTP-serverinstellingen. Zodra je deze informatie hebt, kun je een SSL-verbinding maken door het e-mailprogramma zo in te stellen dat het gebruik maakt van een beveiligde (SSL) SMTP-verbinding.

Om SSL toe te voegen aan je Roundcube mail, volg je de volgende stappen:

1. Ga naar het configuratiescherm van jouw Roundcube mail-applicatie;
  2. Navigeer naar Instellingen en selecteer Gebruiker instellingen;
  3. Selecteer de optie Security en selecteer vervolgens SSL/TLS;
  4. Selecteer de optie Verplicht SSL/TLS voor inkomende en uitgaande verbindingen;
  5. Klik op Opslaan om de instellingen op te slaan;
  6. Herstart de applicatie om de SSL-verbinding toe te passen.