Het verschil tussen IPv4 en IPv6 bij Versio

Gewijzigd op Thu, 31 Aug 2023 om 11:25 AM

Elk apparaat in een IP-netwerk moet beschikken over een uniek IP-adres, een subnetmasker en een standaardgateway om communicatie mogelijk te maken tussen subnets of tussen virtuele LAN's via routering.

Apparaten op internet maken momenteel gebruik van twee versies van IP-adressen: IPv4 of IPv6. In dit blog gaan we dieper in op de kenmerken en eigenschappen van deze twee versies van het Internet Protocol. Je ontdekt waarom IPv6 de opvolger is van IPv4 en wat de voordelen en uitdagingen zijn van deze nieuwere versie.

Inhoudsopgave

Wat betekent Internet Protocol (IP)?

Het Internet Protocol (IP) is een belangrijk onderdeel van het internet waarmee computers en andere apparaten met elkaar kunnen communiceren. Elk apparaat op het internet krijgt een uniek IP-adres toegewezen - vergelijkbaar met een telefoonnummer - waardoor het uniek geïdentificeerd kan worden tussen miljoenen andere apparaten.

Er zijn twee typen IP: IPv4 en IPv6. IPv4 is de meest gebruikte versie, maar door de groei van het internet raken de IPv4-adressen op. Daarom is IPv6 geïntroduceerd, dat meer adressen kan leveren. IP werkt samen met het Transmission Control Protocol (TCP) om pakketten data tussen apparaten te verzenden. Dit heet het TCP/IP model. Deze protocollen definiëren hoe de data door de hardware reist, van het ene apparaat naar het andere, zodat de verzonden informatie correct aankomt.

Verschillen tussen IPv4 en IPv6

IPv4 en IPv6 zijn beide protocollen die worden gebruikt om IP-adressen toe te wijzen aan apparaten die zijn verbonden met het internet. Het belangrijkste verschil tussen de twee is het aantal beschikbare adressen. IPv4 maakt gebruik van 32-bits adressen, wat resulteert in ongeveer 4,3 miljard unieke adressen. Naarmate het gebruik van internet groeit, raakt de voorraad IPv4-adressen op. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van IPv6.

IPv6 maakt gebruik van 128-bits adressen, waardoor er een vrijwel oneindig aantal unieke adressen beschikbaar is. Dit betekent dat in theorie elk apparaat dat verbinding maakt met het internet zijn eigen unieke IPv6-adres kan hebben, zelfs met het snel toenemende aantal apparaten.

• Voorbeeld van een IPv4-adres: 192.168.0.1
  • Voorbeeld van een IPv6-adres: 2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334

Naast het verschil in adresruimte, heeft IPv6 ook andere verbeteringen ten opzichte van IPv4, zoals verbeterde veiligheid, efficiëntie en ondersteuning voor nieuwe technologieën zoals Internet of Things (IoT). IPv6 heeft een betere ondersteuning voor end-to-end connectiviteit en biedt ook betere configuratie. Hierdoor wordt het makkelijker om apparaten op het netwerk aan te sluiten.

Hoewel IPv6 al geruime tijd beschikbaar is, wordt het nog niet op grote schaal gebruikt. Dit komt voornamelijk door de compatibiliteitsproblemen met IPv4 en de noodzaak om bestaande systemen en infrastructuur aan te passen. Om de overgang naar IPv6 te vergemakkelijken, hebben veel netwerken en serviceproviders een dual-stack aanpak aangenomen, waarbij zowel IPv4 als IPv6 worden ondersteund.

Naar verwachting wordt IPv6 op lange termijn de nieuwe standaard. Dit omdat het de groeiende behoefte aan IP-adressen kan ondersteunen en tegelijkertijd nieuwe functies en mogelijkheden biedt.

Waarom wordt er nog niet volledig overgestapt naar IPv6?

Er zijn verschillende redenen waarom er nog geen volledige overstap is naar IPv6. Redenen hiervoor zijn:

• Een groot aantal bestaande systemen en apparaten ondersteunen alleen IPv4.
  • Upgraden naar IPv6 is vaak kostbaar en arbeidsintensief, waardoor veel organisaties terughoudend zijn om de overstap te maken.
  • Er nog steeds voldoende IPv4-adressen beschikbaar. Hoewel de beschikbare IPv4-adressen schaars worden, zijn er nog altijd manieren om deze te verkrijgen.

Google houdt het gebruik van IPv6 bij in een grafiek en inmiddels gebruikt 43% van het verkeer naar Google IPv6. Dit percentage blijft jaar op jaar groeien, momenteel is IPv4 nog het meest gebruikte protocol maar het kantelpunt is inzicht.

Welke protocol wordt ondersteund door Versio?

Bij Versio kun je zowel een hostingpakket met een IPv4 adres als een hostingpakket met een IPv6 adres afnemen. Het is ook mogelijk om zowel een IPv4 als een IPv6 adres te hebben voor je hostingpakket. Het is belangrijk om te vermelden dat niet alle internetproviders en netwerken al volledig zijn overgestapt op IPv6. Daarom is het hebben van een IPv4 adres nog steeds relevant voor veel websites en online services.

Wil je meer weten over het toevoegen van IPv4 records bekijk dan ons hulpartikel “wat is een a-record” en voor IPv6 record “Wat is een AAAA record”. Wil je meer weten over DNS-records bekijk dan ons hulpartikel “Wat zijn DNS records”.