6 tips van Versio over DirectAdmin op je Linux VPS

Gewijzigd op Wo, 23 Aug, 2023 om 12:00 PM

Voor de Linux VPS is DirectAdmin een heel populair control panel. Het maakt het beheer van je VPS een stuk handiger. In dit artikel geven we je 6 tips voor het gebruik van DirectAdmin om het maximale uit dit control panel te halen.


Bij DirectAdmin regel je het meeste via de webinterface. Maar je kunt ook aan de “achterkant” DirectAdmin finetunen, dat wil zeggen op de commandoregel van je VPS. Van beide werelden geven we je tips, zodat je een allrounder wordt met DirectAdmin.


Inhoudsopgave


Software installeren met CustomBuild 2.0 plug-in

Met de CustomBuild 2.0 plug-in maak je het installeren en upgraden van software op je VPS een stuk eenvoudiger. Je hoeft hiervoor niet meer in de opdrachtregel te werken, maar regelt alles vanuit de webinterface van DirectAdmin. Ook bepaalde server configuraties regel je hiermee. Zo zet je middels deze plug-in Apache op met NGINX als proxy zonder dat je zelf nog configuratiebestanden moet editen.

Om deze handige plug-in te installeren ga je via Admin Level rechts naar Plugin Manager onder Extra Features. Geef bij de URL onder Add Plugin de volgende link op: http://www.custombuild.eu/plugin/custombuild.tar.gz


Tot slot klik je op Add Plugin. Je vindt de nieuwe functionaliteit onder Extra Features bij CustomBuild 2.0.


Web statistieken met AWStats

Voor de web statistieken krijg je standaard Webalizer. Die is sterk verouderd. AWStats is een stuk gebruiksvriendelijker en biedt meer inzicht. Ga daarvoor via Admin Level naar CustomBuild 2.0 bij Extra Features. Ga naar tabblad Edit Options en zet daar onderaan bij awstats de optie op yes en bij webalizer juist op no. Klik helemaal onderaan op Save en ga dan naar het tabblad Build Software. Klik tenslotte bij Build awstats op Build. De web statistieken vind je via User Level bij Your Account onder Site Summary / Statistics / Logs. Klik daar op je domeinnaam onder Domain Awstats.


Met Installatron CMS beheren

Installatron biedt een plug-in voor DirectAdmin waarmee je makkelijk een CMS installeert, zoals WordPress of Drupal. De installatie van deze plug-in vergt maar een paar stappen. Log in op je Linux VPS en download de plug-in: wget https://data.installatron.com/installatron-plugin.sh. Maak het script uitvoerbaar met chmod +x installatron-plugin.sh. Tot slot installeer je Installatron door ./installatron-plugin.sh -f. Via User Level zie je nu onderaan bij Web Applications de nieuwe CMS mogelijkheden. De installatie kan eventueel op andere distributies verschillen van de zojuist omschreven methode.


Beveilig PHP

PHP kent een aantal gevaarlijke functies. Met shell_exec bijvoorbeeld voer je rechtstreeks systeemcommando's uit. Om dat soort functies uit te schakelen ga je via Admin Level naar CustomBuild 2.0 bij Extra Features. Zet in het tabblad Edit Options bij secure_php de optie op yes. Klik helemaal onderaan op Save en ga dan naar tabblad Update Software Configuration. Klik daar bij Secure PHP op Submit.


Mocht een bepaalde webapplicatie hierna niet meer functioneren, check dan in de logging om welke functie het gaat. De logs vind je via User Level bij Your Account onder Site Summary / Statistics / Logs. Zoek vervolgens in /usr/local/lib/php.ini naar disable_functions en verwijder in de lijst erachter de betreffende functie. Herstart tot slot Apache door systemctl restart httpd.


Beveilig DirectAdmin met SSL

Standaard gebruikt DirectAdmin geen SSL om de communicatie met de browser te beveiligen. Een snelle oplossing is met een eigen gemaakt certificaat. Ga op je VPS naar de configuratiedirectory middels cd /usr/local/directadmin/conf. Genereer nu de private key en het certificaat: openssl req -x509 -newkey rsa -keyout cakey.pem -out cacert.pem -days 10950 –nodes


Tik de juiste antwoorden in bij de vragen die je krijgt voor het certificaat. Het gaat onder andere om de landcode en domeinnaam. Pas in dezelfde directory het configuratiebestand directadmin.conf aan door SSL=0 te veranderen in SSL=1. Herstart DirectAdmin met systemctl restart directadmin. Nu kun je DirectAdmin benaderen met HTTPS op poort 2222.


Met IPv6 klaar voor de toekomst

en van de grote voordelen van IPv6 is dat je veel meer IP-adressen kunt uitdelen dan met IPv4. Dit gaat dan ook op termijn de norm worden op internet. Om dit op DirectAdmin te activeren moet je het configuratiebestand aanpassen. Open /usr/local/directadmin/conf/directadmin.conf en voeg hieraan toe ipv6=1. Herstart tot slot DirectAdmin met systemctl restart directadmin. Via Admin Level -> IP Management onder Admin Tools kun je nu IPv6 adressen aan je domein toekennen.


Profiteer meteen van DirectAdmin op je VPS

Voor je VPS heb je de keus uit verschillende varianten, zodat het systeem het beste bij je past. Onder meer heb je een Linux VPS met daarop DirectAdmin als control panel. Die is tevens al voorzien van de CustomBuild 2.0 plug-in, zodat je heel snel je VPS naar eigen wens kunt inrichten. Profiteer meteen van de snapshot diensten voor je VPS. Daarmee zet je de VPS weer terug in de eerdere toestand als een cruciale wijziging onverwachte resultaten oplevert.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren