Bestanden via FTP uploaden bij QDC

Gewijzigd op Do, 2 Mei om 1:58 PM

Als je bij QDC webhosting afneemt dan kun je bestanden of een website uploaden. In deze handleiding leggen we uit hoe dat gaat.

Inhoudsopgave

Verbinding maken met FTP

FTP staat voor File Transfer Protocol. Het wordt gebruikt om bestanden van de ene computer naar de andere computer te verplaatsen. Als je hosting bij QDC afneemt dan kun je met FTP een verbinding maken tussen je computer en de server.

Er zijn verschillende programma’s voor FTP. Een populair programma is FileZilla. Deze is kosteloos beschikbaar voor Windows en Mac.

• Je kunt je website uploaden via FTP. De hostnaam hiervoor is ftp://uwdomein.nl.
  • Als je domeinnaam nog niet is gekoppeld kun je ook de hostnaam ftp://web0X.qdc.nl gebruiken.
  • Voor een beveiligde verbinding gebruik je ftpes://web0X.qdc.nl
  • Het FTP-programma vraagt om een poort. Je kunt poort 21 opgeven.
  • Behalve de hostnaam heb je ook een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Deze gegevens zijn hetzelfde als de inloggegevens van DirectAdmin.
  • Als je bent ingelogd kunnen de bestanden worden geüpload.
  • Om de bestanden online te publiceren worden ze geüpload in de map /public_html/.
  • De meeste FTP-programma’s starten niet automatisch in de map /public_html. Controleer dit.

Extra FTP-gebruiker aanmaken

Het is mogelijk om extra FTP-gebruikers aan te maken.

1. Log in op DirectAdmin en kies voor FTP Management;
  2. Er wordt een overzicht getoond van de aanwezige FTP-gebruikers;
  3. De hoofdgebruiker is niet te verwijderen;
  4. Om een nieuwe gebruiker aan te maken kies je voor Create FTP account.

Benodigde gegevens

Om een gebruiker aan te maken vul je onderstaande gegevens in.

• FTP Username: Voer een gebruikersnaam in.
  • Enter Password: Geef hier een door u gekozen wachtwoord op.
  • Re-Enter Password: Geef hier nogmaals hetzelfde wachtwoord op.
  • Domain: Vink dit aan als je wilt dat de nieuwe FTP-gebruiker overal bij kan.
  • FTP: Selecteer deze optie voor beperkte toegang. De nieuwe gebruiker kan alleen bij de map /public_ftp.
  • User: In dit geval wordt er binnen de map /public_html een extra map aangemaakt. De mapnaam is dan hetzelfde als de gebruikersnaam. Deze gebruiker kan alleen bestanden beheren in die specifieke map.

NB: Als een gebruiker van het type User wordt verwijderd, dan blijft de map en de inhoud ervan wel bestaan. Wordt de map verwijderd maar is de gebruik nog aanwezig; dan kan deze gebruiker geen bestanden meer uploaden.