Cronjobs instellen bij Versio

Gewijzigd op Mon, 21 Aug 2023 om 11:54 AM

Met een website of webshop is het onvermijdelijk bepaalde taken of acties regelmatig uit te voeren. Wanneer je dezelfde taak met enige regelmaat uitvoert, kan het handig zijn hier een cronjob voor in te zetten. Deze kun je via DirectAdmin aanmaken. In dit artikel leggen we je uit waarvoor je een cronjob kunt gebruiken en hoe je een cronjob instelt.

Inhoudsopgave

Wat is een cronjob?

Een cronjob is een specifieke taak die je periodiek kunt laten uitvoeren door de server. Je geeft aan welke taak uitgevoerd moet worden en wanneer dat moet gebeuren.

Taken die je kunt overlaten aan een cronjob zijn bijvoorbeeld het updaten van je website of het automatisch legen van een winkelmandje.

Een cronjob bestaat dus uit twee delen: het commando en de tijdsaanduiding.

Om de tijdsaanduiding te bepalen kun je de volgende gegevens gebruiken:

• m = minuten
  • h = uur
  • dom = dag van de maand
  • mon = maand van het jaar
  • dow = dag van de week

Deze volgorde gebruik je bij het instellen van een cronjob: <minuten> <uren> <dagen> <maanden> <weekdagen> <commando>

Om het commando van de cronjob te bepalen, zijn er twee onderdelen die je aangeeft. Dit zijn de locatie van het bestand wat je wilt uitvoeren en het programma wat je gebruikt.

Hoe ziet een cronjob eruit?

Dit is een voorbeeld van een cronjob:

30 8,15 * */2 2 php /home/domein1q/public_html/cron.php

Hieruit kun je lezen dat de cronjob staat ingesteld om uitgevoerd te worden om 08:30 en 15:30, op iedere dinsdag van elke week, om de maand. Het programma PHP wordt gebruikt om het bestand cron.php uit te voeren. Dit is vanuit de locatie /home/domein1q/public_html.

Let op: Het is belangrijk om het volgende gedeelte bovenaan je cronjob te plaatsen om alleen PHP te gebruiken: PATH=/usr/local/bin/:/usr/bin:/bin Om een specifieke versie van PHP te gebruiken binnen de shared hosting-omgeving kun je het volgende voor je commando plaatsen:

5.6 5.6.40 /opt/alt/php56/usr/bin/php

7.0 7.0.33 /opt/alt/php70/usr/bin/php

7.1 7.1.33 /opt/alt/php71/usr/bin/php

7.2 7.2.34 /opt/alt/php72/usr/bin/php

7.3 7.3.29 /opt/alt/php73/usr/bin/php

7.4 7.4.22 /opt/alt/php74/usr/bin/php

8.0 8.0.9 /opt/alt/php80/usr/bin/php

Een cronjob instellen

Uitgebreide informatie voor het instellen van een cronjob vind je hier. Daar wordt gesproken over het pad naar de PHP parser (/pad/naar/php/parser). Bij Versio is dit: /usr/local/bin/php -q -f

Voor domeinen ingesteld voor PHP 7 dien je gebruik te maken van: /usr/local/php70/bin/php70 -q -f

Bovenstaande geldt alleen wanneer je een cronjob hebt ingesteld op jouw VPS.

Jouw cronjob (het deel wat je in het Command veld invoert) zal er als volgt uitzien:

/usr/local/bin/php -q -f /home/jouw gebruikersnaam/domains/jouw domeinnaam/public_html/cronjob_bestand.php >/dev/null 2>&1

Mocht een script uitgaan van relatieve paden, dan is het handig eerst een change directory uit te voeren waaruit het script gedraaid dient te worden. In dat geval zal je cronjob er als volgt uitzien:

cd /home/jouw gebruikersnaam/domains/jouw domeinnaam/public_html/ && /usr/local/bin/php -q -f cronjob_bestand.php >/dev/null 2>&1

Wij adviseren je om altijd gebruik te maken van bovenstaande regel en niet van de methode via wget.

Succes met het instellen van jouw cronjob!