Wat is een SSL certificaat bij Versio?

Gewijzigd op Fri, 18 Aug 2023 om 03:43 PM

Een SSL-verbinding is een gecodeerde verbinding tussen de server en de bezoeker. Een SSL-verbinding kun je herkennen aan de url, https://domein.nl. Daarnaast geeft een goede browser ook aan dat de lijn beveiligd is door middel van een klein slotje voor de URL.

Inhoudsopgave

Waarom een SSL certificaat?

De AVG/GDPR verplicht alle websites met een formulier haar bezoekers te beschermen door middel van een SSL certificaat. Door een SSL certificaat laat je aan je bezoekers zien dat jouw website betrouwbaar is.

De gegevensstroom tussen de server en bezoeker is heel makkelijk uit te lezen met zogenaamde netwerk sniffers. In een groot bedrijf, waarbij iedereen op hetzelfde netwerk zit, kun je met een sniffer enorm veel data binnenhalen en daar vervolgens vertrouwelijke informatie uit aflezen. Wachtwoorden zijn op deze manier bijvoorbeeld makkelijk te achterhalen. Om dat enorme beveiligingsrisico op te vangen, kun je een SSL-verbinding gebruiken. Dan worden deze gegevens namelijk gecodeerd verzonden en kan een afluisteraar hier niets mee.

Wat heb ik nodig voor een SSL certificaat?

Allereerst dien je een SSL certificaat aan te vragen. Enkele geaccepteerde uitgevers zijn: GeoTrust, Comodo en AlphaSSL. De prijzen van een SSL certificaat lopen sterk uiteen. De volgende drie factoren spelen een belangrijke rol bij de bepaling van de prijs:

1. Veiligheid: de sterkte van het algoritme
  2. Functionaliteiten: gsm-ondersteuning, opname bedrijfsgegevens, subdomeinen
  3. Garantie: dure certificaten bieden vaak hogere onkostenvergoedingen bij gekraakte certificaten

Voor een eenvoudige webshop is een goedkoop certificaat vaak voldoende, maar voor bijvoorbeeld een bank is een duurder certificaat zeker aan te raden. Twijfel je over jouw situatie? Dan kun je het beste een IT-consultant inschakelen.

Welke SSL certificaten zijn er?

Niet elke website kan zomaar een SSL certificaat aanschaffen. De Certificate Authority (CA) is een derde partij die SSL certificaten uitgeeft nadat de validatie is uitgevoerd. Het validatieniveau hangt af van het type SSL certificaat. Er zijn echter verschillende SSL certificaten verkrijgbaar, afhankelijk van de onderneming, de verwerkte informatie en het aantal domeinen dat je wil registreren. Bij Versio bieden we drie verschillende SSL certificaten aan. Hieronder leggen we je de verschillen uit.

1. Domein Validatie Nadat een geautomatiseerde service de vereiste beveiligingscontroles heeft voltooid, wordt een domein validatie SSL certificaat toegekend. De CA hoeft minimaal te valideren, dus de identiteitscontroles voor bedrijven zijn beperkt.
  2. Domein Validatie Wildcard Net als bij Domein Validatie (DV), biedt het "Wildcard" deel bedrijven de mogelijkheid een onbeperkt aantal subdomeinen te beveiligen onder een primaire domeinnaam. Vanwege de uitstekende uitbreidingsmogelijkheden is dit een zeer rendabele oplossing voor groeiende bedrijven. De uitgevoerde identiteitscontroles zijn vergelijkbaar met de DV.
  3. Uitgebreide Validatie Het Uitgebreide Validatie certificaat (EV SSL) wordt toegekend aan bedrijven die de strengste validatie controles hebben ondergaan. Het bedrijf in kwestie ondergaat een volledige achtergrondcontrole. Dit biedt klanten ook absolute zekerheid dat hun gegevens veilig worden verwerkt. Met een EV SSL certificaat, kleurt daarbij het linkse deel van de URL van de webpagina groen. Dit maakt het gemakkelijk herkenbaar voor klanten.

Een SSL certificaat installeren

Heb je een SSL certificaat aangeschaft? Volg dan de volgende tien stappen om het certificaat te installeren:

1. Log in op DirectAdmin;
  2. Voor resellers: ga naar User Level;
  3. Klik nu op SSL certificates;
  4. Kies voor Create A Certificate Request;
  5. Vul nu alle velden in en kies als Key Size 4096;
  6. Klik onderaan op Save;
  7. Ga terug naar SSL certificates (stap 3);
  8. Kopieer de lange code uit Paste a pre-generated certificate and key;
  9. Geef de code door aan de certificaat uitgever;
  10. Wanneer je het certificaat hebt ontvangen van de uitgever, zet je deze achter de lange code in het vak en klik je op Save.

Let op: het kan enkele minuten duren voordat het certificaat actief wordt. Vernieuw de pagina daarom regelmatig.