Mail headers opvragen voor PCextreme

Gewijzigd op Do, 2 Mei om 10:46 AM

Het kan soms voorkomen dat een berichtje wat je verstuurd en/of ontvangt in de spam folder terrecht komt. Dat is natuurlijk vervelend omdat emails die in spam staan vaak niet gelezen worden of over het hoofd worden gezien.

Om hiervoor een oplossing te bieden vragen de medewerkers van PCextreme soms de mailheaders op. In deze handleiding kan je vinden hoe je dat precies doet.

Wat zijn mailheaders?

Wanneer u een e-mail ontvangt, kunt u in uw e-mail- of webmailprogramma de inhoud van het bericht bekijken en lezen. De inhoud van het bericht wordt ook wel de body genoemd. Daarnaast zijn er ook headers ingesloten in het bericht. Deze headers zijn normaal gesproken niet allemaal zichtbaar.

In de headers van een bericht staat belangrijke informatie, zoals de afzender en het onderwerp. Daarnaast geven de headers informatie over SPAM-filtering, virusscans en de route die het e-mailbericht heeft afgelegd van afzender naar bestemming. De headers kunnen bekeken worden in de bron van een e-mailbericht. De headers beginnen bij de eerste regel in het bericht, tot aan de eerste lege regel. Daarna begint de zichtbare inhoud van het bericht.

Op de route van afzender naar ontvanger, kunnen verschillende mail servers headers toevoegen aan het bericht.

Veel belangrijke informatie in de headers is bedoeld als hulpmiddel voor beheerders. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt als er problemen zijn met het versturen of ontvangen van mail, als aflevering erg lang duurt, of als een bericht ten onrechte als SPAM wordt gemarkeerd.

Hoe vraag ik mijn mailheaders op?

Webmail PCextreme:

Webmail OX

1. Login op de webmail van OX
  2. Klik de betreffende mail aan
  3. Klik rechts bovenin op de 3 streepjes en kies voor bron tonen
  4. De volledige headers van dat bericht zullen dan verschijnen.

Webmail Roundcube

1. Open het e-mail bericht door op het bericht in de berichtenlijst te klikken.
  2. Klik op de link genaamd 'Message Source'.
  3. De volledige headers van dat bericht zullen dan verschijnen.

Webmail SquirrelMail

1. Open het e-mail bericht door op het bericht in de berichtenlijst te klikken.
  2. Klik op de link genaamd 'View Full Header' in het 'Options' gedeelte welke u vind aan de bovenkant van het bericht.
  3. De volledige headers van dat bericht zullen dan verschijnen.

Mailclients

Outlook (2016)

1. Open Outlook.
  2. Klik op de e-mail waar je graag de headers van zou willen zien.
  3. Klik op het bovenaan op ‘Bestand’ (‘File’).
  4. Klik op ‘Eigenschappen’ (‘Properties’).
  5. De volledige headers tonen zich dan bij ‘Internetheaders’.

Outlook (overige versies)

1. Open Outlook.
  2. Klik in de inbox met de rechtermuisknop op de e-mail waar je graag de
    headersvan zou willen zien.
  3. Selecteer in dat menu de optie ‘Berichtopties’.
  4. De volledige headers zullen zich in een nieuw venster tonen.

Apple Mail

1. Open Apple Mail.
  2. Klik op de e-mail waar je graag de headers van zou willen zien.
  3. Ga naar 'Weergave' > 'Bericht' > 'Alle kopteksten' (‘View’ > ‘Message’ > ‘All Headers’).
  4. De volledige headers zullen dan in een venster onder je inbox verschijnen.

Mozilla Thunderbird

1. Open het bericht.
  2. Klik op 'Beeld' in het menu.
  3. Klik op 'Berichtbron' in het uitrolmenu dat nu tevoorschijn komt.
  4. De volledige headers zullen dan verschijnen.

Externe Webmail Services

Hotmail/Live/outlook.com

1. Ga naar outlook.com en log in met uw @outlook.nl @hotmail.nl outlook.nl of .com adres.
  2. Ga naar de inbox zonder een email bericht te openen.
  3. Klik met de rechtermuisknop op de titel van het bericht.
  4. Klik op 'Berichtbron weergeven'.
  5. De volledige headers zullen in een nieuw venster verschijnen.

Gmail

1. Log in op Gmail.
  2. Open de e-mail waar je graag de headers van zou willen zien.
  3. Klik op het icoontje met de 3 puntjes rechts boven aan in het berichtenvenster.
  4. Selecteer ‘Origineel weergeven’ (‘Show original’).
  5. De volledige headers van dat bericht zullen dan in een nieuw venster verschijnen. U krijgt een pagina te zien met 2 witte vlakken met inhoud. We ontvangen graag de inhoud van het onderste witte vlak.