10 handige softwarepaketten voor Linux bij Versio

Gewijzigd op Fri, 11 Aug 2023 om 04:10 PM

Voor je VPS met Linux besturingssystemen, zoals CentOS, Ubuntu en Debian is heel veel software beschikbaar. Zoveel zelfs dat je door de bomen bijna het bos niet meer ziet. Om je op weg te helpen zetten we daarom een tiental handige softwarepakketten op een rij. Onderstaande software is allemaal open source en kan je makkelijk uitproberen om te kijken of het pakket iets voor je is.

Inhoudsopgave

Webmin

Met Webmin beheer je jouw VPS via een webinterface. Webmin heeft daartoe een ingebouwde webserver al aan boord. Middels de browser beheer je onder andere gebruikers, services, domeinnamen en de firewall. Je hoeft daardoor geen configuratiebestanden meer op de commandoregel te editen. Webmin toont tevens veel systeeminformatie en logging die je helpen een probleem op te lossen. Daarnaast biedt Webmin een grote variatie aan opties om jouw server te beheren. Je kunt bijvoorbeeld je software installeren, updates uitvoeren en configuratiebestanden wijzigen.

Verder kun je toegevoegde modules installeren om je server nog verder te optimaliseren. Webmin biedt je de mogelijkheid om duplicaten te maken van de configuratiebestanden en om deze te bewerken. Ook biedt Webmin je de mogelijkheid om back-ups te maken van jouw server en deze terug te zetten op elk gewenst moment. Webmin is tevens geschikt om te werken met grote bestanden, zoals foto's, video's en audio.

phpMyAdmin

Voor het makkelijk beheer van je MySQL of tegenwoordig steeds meer MariaDB, is phpMyAdmin een veel gebruikt softwarepakket. Zoals de naam al doet vermoeden is het geschreven in PHP. Via een webinterface voer je alle taken voor het beheer van je database uit. Dit betreft niet alleen het aanmaken van tabellen of indexen, ook het uitvoeren van SQL queries, exporteren van data of het beheren van gebruikers doe je eenvoudig met phpMyAdmin.

Met phpMyAdmin heb je de mogelijkheid om je database te beveiligen door het instellen van verschillende rechten voor gebruikers. Zo kun je gebruikers beperken tot het lezen van bepaalde tabellen, zodat deze niet kunnen worden aangepast. Ook kun je aangeven welke gebruikers toegang hebben tot de phpMyAdmin interface, waardoor je de beheerdersomgeving beveiligd houdt. Daarnaast biedt phpMyAdmin ook een logboek, waarin alle acties worden bijgehouden. Hiermee heb je altijd een volledig overzicht van alle acties die binnen je database hebben plaatsgevonden.

Memcached

Om de performance van je webapplicatie of website te verhogen is Memcached een aanrader. Memcached bereikt dat door resultaten van een database query of objecten van een gegenereerde webpagina in het geheugen op te slaan. Als de webapplicatie vervolgens nogmaals die informatie nodig heeft, stelt Memcached deze direct beschikbaar. Dat verloopt een stuk sneller dan de webpagina volledig opnieuw op te bouwen.

Memcached is een geweldige oplossing als je wilt werken met een hoge prestatieniveau. Het is een open source systeem dat veel gebruikt wordt om applicaties en websites te versnellen door data uit de database en objecten uit de gegenereerde webpagina in het geheugen op te slaan. Hierdoor moeten deze gegevens niet opnieuw worden opgevraagd, waardoor er tijd wordt bespaard en de prestaties worden verbeterd. Het systeem is gemakkelijk te implementeren en te beheren, en het is ook nog eens schaalbaar. Als je een hoge performance voor je webapplicatie of website wilt, is Memcached een goede oplossing.

Roundcube

Als mail client met een webinterface is Roundcube een populaire applicatie. Een standaard LAMP of LEMP stack volstaat, maar indien gewenst kan Roundcube ook overweg met Lighttpd en PostgreSQL. Verder heb je nog een IMAP-server nodig als backend voor de mail en een SMTP-server om mail te versturen. Contactgegevens beheer je eveneens in Roundcube, maar voor een kalender heb je een plugin van Kolab nodig.

Roundcube is een open source mail client voor het web met veel functies. Het is gemakkelijk te installeren en te configureren. Het is een veelgebruikte applicatie voor webmail en biedt een gebruiksvriendelijke webinterface. Met behulp van een standaard LAMP of LEMP stack is het mogelijk om Roundcube te installeren en te onderhouden. Er zijn ook versies van Roundcube die met Lighttpd en PostgreSQL werken. Om Roundcube te laten functioneren heb je een IMAP-server nodig als backend voor de mail en een SMTP-server om mail te versturen. Met Roundcube kun je ook je contactgegevens beheren, maar voor een kalender heb je een plugin van Kolab nodig.

Z-Push

Het is inmiddels vanzelfsprekend dat mail, contactgegevens en afspraken gesynchroniseerd worden tussen de server en je mobiele telefoon. Dit is precies wat Z-Push doet. Behalve de backends, zoals een IMAP-server, heb je verder PHP en een webserver nodig. Officieel ondersteunt Z-Push alleen Apache, maar het kan ook met NGINX overweg. Wat betreft de mobiele telefoon zijn alle moderne besturingssystemen geschikt, zoals Android en iOS.

ownCloud

Voor je eigen privé cloud opslag installeer je ownCloud. Net als de diensten Dropbox en Google Drive synchroniseert ownCloud bestanden tussen de server en je laptop. Deze kun je vervolgens met anderen delen indien gewenst. Verder zijn er extensies, apps genaamd, waarmee je onder andere je contactgegevens en kalenders kunt synchroniseren en online documenten kan editen in teamverband.

iptables

Een firewall is geen optie maar simpelweg een must om je VPS te beveiligen. Voor Linux is iptables wel de meest gebruikte en vaak al standaard geïnstalleerd. In de eerste plaats regel je hiermee welke poorten en netwerkinterfaces benaderd mogen worden. Daarnaast bepaal je ook welke IP-adressen toegestaan zijn. Ook voor meer complexe zaken, zoals connection tracking en het tegengaan van DDoS aanvallen, is iptables geschikt.

Fail2Ban

Een handige aanvulling op iptables is Fail2ban. Hiermee verklein je de kans aanzienlijk dat iemand met een brute-force aanval je VPS binnendringt. Je kan zelf de ‘jails’ configureren in het jails.conf-bestand om te bepalen wat er wordt gefilterd. Zo kan je herhaaldelijke inlogpogingen detecteren en Fail2ban een extra regel aan iptables laten toevoegen om het betreffende IP-adres te blokkeren. Na een bepaalde, instelbare tijd heft Fail2ban deze beperking dan weer op.

Monit

Als je VPS eenmaal draait, wil je zeker weten dat alles blijft functioneren. Monit houd je systeem in de gaten met een heel scala aan mogelijkheden. Het monitort bijvoorbeeld systeemcomponenten zoals geheugengebruik en controleert of de vereiste servers in de lucht zijn, zoals Apache of Postfix. Ook houd het bij of bestandssystemen dreigen vol te lopen en zo zijn er nog veel meer mogelijkheden. Via een webinterface krijg je hiervan een duidelijk overzicht. Behalve een waarschuwing uitsturen als iets misgaat, kan Monit desgewenst bijvoorbeeld ook een uitgevallen webserver weer opnieuw opstarten.

Nano

Hoewel je veel werk via een webinterface kan uitvoeren, moet je soms toch op de commandoregel iets regelen. Als teksteditor is dan nano een handig hulpmiddel. Hoewel je natuurlijk een grafische interface mist, leer je nano heel snel. De relevante toets combinaties staan bijvoorbeeld netjes onderaan. Hier vind je onder andere de help functie. Verder maakt de syntax highlighting het editen prettig. Als je een meer gevorderde gebruiker bent, dan waardeer je de ondersteuning voor reguliere expressies.

Inrichten van je VPS

Voor je VPS heb je de keuze om een kale server af te nemen of eentje met een aantal veelgebruikte pakketten die al voor geïnstalleerd zijn. Als je die laatste variant kiest, hoef je een aantal van de bovengenoemde pakketten niet zelf meer te installeren en ben je snel op weg.